KotiSuomalaista radiohistoriaaDX-kuunteluUlkomaisten radioasemien kuuntelu...

Ulkomaisten radioasemien kuuntelu Suomessa

Kuvittele, että 1920-luvulla, kun Suomessa vasta opittiin radiosta, innokkaimmat rakensivat itse laitteita, joilla pystyi nappaamaan signaaleja ympäri Eurooppaa. Se oli kuin aikamatka, kun Nilsiän perukoilta saattoi kuunnella Madridin tai Rooman lähetyksiä! Miten ihmeessä se oli mahdollista, ja mitä kaikkea radio onkaan vuosikymmenten varrella tarjonnut meille tavallisille kuulijoille? Sukelletaan yhdessä radion kiehtovaan historiaan.

Ulkomaisten radioasemien kuuntelu alkoi jo 1920-luvulla ennen Suomen Yleisradion aikaa. Radiotekniikasta kiinnostuneet rakensivat itselleen ja muille yksinkertaisia vastaanottimia, joilla saattoi kuunnella paikallisen aseman lisäksi myös ulkomaisia asemia.

1920-luvun alussa toimi Suomessa kymmenenkunta yksityistä radioasemaa. Niistä vain varakkaimmat kykenivät lähettämään muutaman tunnin päivässä, koska lähettimet, niiden varaosat ja sähkö olivat kalliita. Syystäkin radiokuuntelijoiden katseet kääntyivät ulkomaistenn asemien suuntaan.

Radiokuuntelijoiden Radio-lehti julkaisi ajankohtaisia luetteloita ulkomaisista radioasemista. Viereinen 1.7.1924 ilmestynyt luettelo sisälsi yli 40 kuultavissa olevaa asemaa ympäri Eurooppaa.

Suomen Kuvalehden 9.2.1924 rakennusohjeet innosti koululaisia rakentamaan kideradion, johon tarvittiin vain kahdeksan helposti saatavaa osaa.

Harva on se paikkakunta enää Suomessa, jossa ei joku kuuntelija istuisi pari kolme tuntia illassa kuulemassa ainakin Königsbergiä ja useat melkein kaikkia Englannin ja Saksan yleisradioasemia. Muutamat kuulevat säännöllisesti lisäksi Etelä-Europan asemista Roomaa ja Madridia niin kaukanakin kuin Nilsiässä”, kirjoittaa radiokuuntelijoiden Langaton-lehti 1.1.1925

Tuon aikakauden radioasemat lähettivät pitkä- ja keskiaaltotaajuuksilla. Ne kuuluivat päiväsaikaan korkeintaan muutamia kymmeniä kilometrejä. Pimeällä kuuluvuusalue laajeni monikymmenkertaisesti. On se ollut melkoinen kulttuuriloikka, kun Madrid ja Rooma on kuulunut Nilsiässä 1920-luvulla.

Tuskin Madridin ja Rooman radiossa oli ajateltu suomalaisia kuuntelijoita tai aseman kuulumista ylipäätään jossain Euroopan toisella puolella. Tällainen kaukokuuluminen oli ilmiönä uusi ja sitä osattiin hyödyntää vasta vuosia myöhemmin. Tämä oli myös lähtölaukaus esperantolle, sille espanjan kielen sukuiselle kielelle josta ajateltiin ”kansainvälistä radiokieltä”. Esperanto voisi yhdistää kaikki kansat ympäri maapallon, niin Radio-lehdessä 1.7.1924 haaveiltiin.

Ulkomaisia radio-ohjelmia, Radiokuuntelija 9.5.1937, lähde Kansalliskirjaston digikokoelma
Ulkomaisia radio-ohjelmia, Radiokuuntelija 9.5.1937, lähde Kansalliskirjaston digikokoelma

Lahden suurasema valmistui 22.4.1928 ja sen myötä Suomen Yleisradion lähetykset alkoivat kuulua suuressa osassa maata. Jotta radion kuuntelu ei olisi haitannut normaalielämää, päiväohjelmat lähetettiin klo 12-13 ja iltaohjelmat klo 18 – 22. Lauantai-iltaisin lähetettiin ”ravintolasta tanssimusiikkia klo 24:ään asti”, kertoo Ylen vuosikertomus vuodelta 1929.

1930-luvulla kuunneltiin jatsit, klassiset, poliittiset puheet ja valssitkin pitkälti ulkomaisten asemien kautta. Vieressä leike Radiokuuntelija-lehdestä 9.5.1937. Lehdessä esiteltiin viikoittain kotimaiset ja ulkomaiset radio-ohjelmat.

Ulkomaiset suomenkieliset radiolähetykset toisen maailmansodan aikana

Radio oli tehokas väline levittämään sekä totuutta että valhetta. Sodan aikana se oli yksi keskeisimmistä tiedonlähteistä, ja sitä käytettiin aktiivisesti muokkaamaan kansalaisten mielipiteitä. Sekä Neuvostoliitto että liittoutuneet (Iso-Britannia ja Yhdysvallat) pyrkivät vaikuttamaan suomalaiseen mielipiteeseen radiolähetyksillään. Kumpikin puoli pyrki esittämään oman näkemyksensä sodasta ja sen syistä. Vaikka suomalaiset olivat tietoisia propagandan olemassaolosta, he olivat kiinnostuneita kuulemaan myös ulkomaisten radioasemien uutisia. 

”Uskotteko korvianne”, kysyy Radiokuuntelija-lehti 17.9.1939. ”Ensimmäiset sotaraportit rintamiltä sai tietää ulkomaiden kuuntelija radiostaan. Ensimmäiset vastapuolen väitteet niitten perättömyydestä niinikään. Ja sen jälkeen on jatkunut tämä langaton tykkituli lisääntyvällä vauhdilla. Seuraavan aamun lehdistä näkee vain varjon siitä.”.

Propagandaa radioaalloilla: Suomen Vapausradio ja Moskovan Tiltut

Suomen vapausradio ja Moskovan radion suomenkieliset lähetykset alkoivat syksyllä 1939, aivan talvisodan kynnyksellä levittämään Neuvostoliiton propagandaa Suomeen.

Suomen vapausradio oli vuosina 1941–1945 toiminut radioasema, joka välitti Neuvostoliiton suomenkielistä propagandaa. Suomen vapausradion kaltaisia, Kominternin organisoimia propagandalähetyksiä suunnattiin Neuvostoliitosta kaikkiin Hitlerin Saksan miehittämiin maihin, joiden joukkoon myös Suomi Moskovassa luettiin. Suomen vapausradio lopetti toimintansa vappuna 1945. 

Kuuntele Moskovan Tiltua Ylen Elävän Arkiston sivuilta. ”Tiltuiksi” kutsuttiin jatkosodan aikana kaikkia Neuvostoliiton suomenkielisiä naispropagandisteja. ”Moskovan Tiltu” oli oikealta nimeltään Aino Kallio. ”Leningradin Tiltuna” toimi Inkeri Lehtinen, ”Petroskoin Tiltu” puolestaan oli Saimi Maria Virtanen. Rintamakirjeenvaihtaja A.Haapakoski vieraili Petroskoin Tiltun puhepaikassa lokakuussa 1941. Vierailusta voi lukea Laatokka-lehdestä 10.10.1941.

Liittoutuneiden ääni Suomeen: BBC ja Voice of America

BBC:n suomenkielinen toimitus alkoi lähettää radio-ohjelmia Lontoosta 18.3.1940, vain viisi päivää talvisodan päättymisen jälkeen. Ohjelmien alkuperäinen tarkoitus oli välittää sodan hävinneeseen ja sotasensuurin alaiseen Suomeen uutisia, tietoja ja kommentteja, padota Saksan vaikutusvallan kasvua Suomessa ja tukea Suomen säilymistä itsenäisenä maana”, kirjoittaa Kansalliskirjasto tiedotteessaan.

Kiinnostus Iso-Britanniaa kohtaan lisääntyi kotirintamalla. ”Englannin sodanjulistus Suomelle joulukuussa 1941 oli hankala kysymys, sillä maahan suhtauduttiin suopeasti ja englantilaisia radiolähetyksiä kuunneltiin Suomessa ahkerasti.”, toteaa Petteri Mäkinen gradussaan ”Historian punaiset langat”.

Yhdysvaltalainen Voice of America-radioasema aloitti suomenkieliset America Calling Finland -lyhytaaltoähetykset huhtikuussa 1942. Ohjelmat tarjosivat uutisia ja ajankohtaisia aiheita liittouneiden näkökulmasta katsottuna. Lähetyksissä keskityttiin kritisoimaan sekä natsimia että kommunismia. Eikä ihmekään että ne joutuivat nopeasti radiohäirinnän kohteeksi. Kesällä 1942 lähetykset siirrettiin lähetettäväksi brittiläisen BBC:n kautta. America Calling Finland-lähetyksiä seurasivat laajalti niin tavalliset kansalaiset kuin poliitikotkin. Esimerkiksi Hella Wuolijoki kuunteli lähetyksiä ahkerasti. John Ilmari Kolehmainen on kirjoittanut aiheesta ”Täällä Amerikka. The Voice of America calling Finland”-kirjan.

Saksan Radioasemat: Lapplandsender ja Vapaan Suomen Radio

Lapplandsender (virallisesti Soldatensender Lappland) oli saksalaisten radioasema Suomen Lapissa jatkosodan aikana. Asema lähetti Rovaniemen Kursunkijärveltä taajuudella 297 kHz sekä lyhyillä aalloilla 6593 kHz ja 11810 kHz. Aseman ohjelmisto oli viihteellistä, pääasiassa kevyttä musiikkia, mutta myös kuunnelmia, uutisia ja suomen kielen harjoituksia lähetettiin. Ohjelmaa saatettiin lähettää jopa 18 tuntia vuorokaudessa. Lähetyksillä oli runsaasti myös suomalaisia kuuntelijoita, musiikin lisäksi erityisen suosittuja olivat päivittäin kello 15 suomeksi luetut ”Saksan sodanjohdon kuulutukset”.

Vapaan Suomen Radio oli toisen maailmansodan aikainen suomenkielinen radioasema, joka välitti Saksan propagandaa. Vaikka sen ohjelma oli suomenkielistä ja sen työntekijät olivat enimmäkseen suomalaisia, asema toimi tiukasti SS:n, Saksan propagandaministeriön ja Saksan yleisradion valvonnassa.

Aseman johtajana ja ensimmäisenä kuuluttajana toimi SS-Untersturmführer Claes Purjo, joka kuului suomalaiseen Waffen-SS-pataljoonaan. Muita kuuluttajia olivat pian perustamisen jälkeen Aarne Runolinna ja Suomen Berliinin-lähetystön vahtimestari Oiva Koski. Myös Yrjö von Grönhagen työskenteli toimituksessa lyhyen ajan alkuvuodesta 1945.

Vapaan Suomen Radio toimi Berliinin stadionilla yhdessä muihin maihin suunnattujen vastaavien propaganda-asemien kanssa. Lähetyksissä aseman todellista toimipaikkaa ei kuitenkaan koskaan mainittu. Sen sijaan annettiin ymmärtää, että asema toimisi Suomessa tai Ruotsissa, todennäköisesti lisätäkseen sen uskottavuutta suomalaisten kuuntelijoiden silmissä.

Saksalaiset käyttivät radiota aseena myös Saksan häviön jälkeen. Kesäkuussa 1945 havaittiin Ruotsissa ”Laiton natsisaksalainen radioasema, joka käyttää nimeä ”Horstwessel”, lähetti maanantai-iltana tietojaan avaruuteen. Se ilmoitti aikovansa aloittaa säännölliset lähetykset syyskuussa”, kertoo Laatokka-lehti 13.6.1945.

Kylmä sota kuului radiosta

Kartta: kahtia jakautunut Eurooppa, jossa lännessä länsiblokki ja idässä itäblokki. Länsiblokki perusti vuonna 1949 sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Nato. Itäblokki puolestaan perusti 1955 oman sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Varsovan liitto.
Kahtia jakautunut Eurooppa © Sémhur / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Linkki

Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä alkoi 1940-luvun lopulla kylmä sota. Kylmän sodan aikana maailma jakautui kahteen vastakkain olevaan leiriin: länsimaihin ja itäblokkiin. Kummatkin ryhmät halusivat turvata omaa asemaansa ja puolustautua toista vastaan. Tämän vuoksi ne perustivat omat sotilasliittonsa:

NATO (North Atlantic Treaty Organization): Länsimaat, kuten Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Ranska, perustivat vuonna 1949 Naton. Varsovan liitto: Itä-Euroopan kommunistiset valtiot, joita Neuvostoliitto johti, perustivat vuonna 1955 Varsovan liiton.

Tätä vastakkainasettelua oli helppo kuunnella tavallisella radiolla AM- tai MW-taajuuksilla.

Berliini oli kylmän sodan aikana erityisen mielenkiintoinen paikka radioiden osalta. Kaupunki oli jakautunut läntiseen ja itäiseen osaan Berliinin muurin vuoksi. Kummallakin puolella oli omat radionsa, jotka levittivät omaa ideologiaansa.

Itä-Berliinissä oli DDR:n valtion radio sekä Berliner Rundfunk ja DT64 Jugend Radio. Nämä asemat levittivät kommunistista ideologiaa ja hallituksen kantoja. Länsi-Berliinissä toimi useita radioasemia, kuten amerikkalaisten RIAS Berlin ja American Forces Network (AFN), brittiläisten BFBS ja länsisaksalainen Sender Fries Berlin. Nämä asemat tarjosivat vaihtoehtoista tietoa ja viihdettä itäberliiniläisille.

”Yhdysvaltojen asevoimien aseman AFN (Armed Forces Network) ohjelmisto oli hyvin jazzpitoista, ja sillä oli lukuisia kuulijoita myös helsinkiläisnuorison keskuudessa. Myös BBC:n ja Voice of American tarjonta olivat korvaamattomia suomalaisille jazzharrastajille.”, kertoo Seura-lehti 16.7.2022. Pianisti Esa Katajavuori ”kuunteli kidekoneen avulla jazzia Voice Of America -radiokanavalta jopa koulussa oppituntien aikana”. Voice of American ”Jazz Hour” oli suosittu radio-ohjelma, jolla sanotaan olevan 30 miljoonaa viikoittaista kuulijaa ympäri maailmaa.

Voice of America -koosteita vuodelta 1968.

Ulkomaisten radioasemien suomenkieliset lähetykset

Kylmä sota toi AM-alueelle myös ulkomaisten asemien suomenkieliset lähetykset. Näitä ohjelmia tarjosivat:

Petroskoin Radio (765 kHz): Neuvostoliiton Karjalassa sijaitseva radioasema, joka aloitti suomenkieliset ohjelmansa jo 1930-luvulla. Suomenkielisiä lähetyksiä kerran päivässä. Nykyään Karjalan Radio Petroskoissa lähettää ohjelmia venäjän, suomen, karjalan ja vepsän kielillä.

Radio Tallinna (1035 ja 5925 kHz): Suomenkielistä ohjelmaa kaksi kertaa päivässä klo 11.15 ja 18.00 alkaen. Kuuntele Radio Tallinnan suomenkielistä lähetystä vuodelta 1980. Siinä Suomen ja Neuvostoliiton nuoret kokoontuivat Leningradissa kulttuurin ja ystävyyden merkeissä. Linkistä löydät myös muita Tallinnan Radion suomenkielisiä lähetyksiä vuosilta 1955 – 1998.

Norjan radion Vadso (Vesisaaren toimitus, 702 kHz): Norjan pohjoisosassa sijaitsevassa Vesisaaren (Vadsø) kaupungissa oli 1800-luvulla merkittävä suomalaisväestö, ns. kveenit, jotka muodostivat vuosisadan vaihteessa yli puolet kaupungin asukkaista. Heidän aloitteestaan, tarkemmin sanottuna Vesisaaren Norja-Suomi ry:n toimesta, aloitettiin suomenkielinen radio-ohjelma vuonna 1970. Ohjelman ensimmäisenä toimittajana ja työntekijänä toimi Eimi Vorren, suomalainen opettaja sekä Yleisradion ja Ruotsin Radion kirjeenvaihtaja. Aluksi lähetysaika oli vaatimattomat viisi minuuttia viikossa, mutta sitä pidennettiin kymmeneen minuuttiin vuonna 1978. Suomenkieliset lähetykset Vesisaaren radiossa päättyivät vuonna 2017.

Moskovan Radio (1494 kHz): Moskovan Radio tunnettiin laajasta kielivalikoimastaan. Se lähetti ohjelmia useille kielille, mukaan lukien suomeksi. Suomenkielisiä lähetyksiä oli kaksi kertaa päivässä, alkaen klo 17.30 ja klo 19.00. Moskovan Radion suomenkieliset lähetykset päättyivät 27. maaliskuuta 2009.

Radio Polonia (1503 kHz): Puolassa sijaitseva radioasema, joka lähetti ohjelmia myös suomeksi. Radio Polonia aloitti suomenkieliset lähetykset vuonna 1953. Lähetykset päätyivät tammikuussa 1992.

BBC:n (British Broadcasting Corporation) suomenkielinen toimitus aloitti radio-ohjelmien lähettämisen Lontoosta 18. maaliskuuta 1940, pian talvisodan päätyttyä. Ohjelmat olivat monipuolisia ja suunniteltu paitsi vastaamaan suomalaisten tiedonnälkään myös välittämään brittiläistä näkökulmaa maailmantapahtumiin. Lähetykset olivat erityisen suosittuja 1950–1960-luvuilla, johtuen osin siitä, että Yleisradio ei tuolloin tarjonnut paljon ulkomaista populaarimusiikkia.

Uskonnollista ohjelmaa lähettäneet lyhytaaltoasemat: IBRA, HCJB ja Vatikaanin Radio lähettivät myös suomenkielistä ohjelmaa. Vapaakirkko lähetti suomenkielisiä ohjelmaa eteläamerikkalaisen HCJB-radioaseman kautta. HCJB:n lyhytaaltoinen lähetys kantoi ympäri maapallon. Nämä lähetykset loppuivat 1990-luvulla. Vatikaanin Radion suomenkieliset lähetykset alkoivat vuonna 1981. Ohjelmaa toimitti toimittaja Leena Monti aina vuoteen 2014 saakka.

Merirosvoradiot Radio Mercur ja Radio Nord toi kevyen musiikin radioon

Kansallisissa yleisradioyhtiöissä populaarimusiikkia (iskelmä-, pop- ja rock-musiikkia) vierastettiin aina 1960-luvulle saakka. Iskelmien katsottiin huonontavan kansan makua.

Itämerelle ankkuroidusta M/s Bon Jour-laivasta radio-ohjelmia lähettänyt Radio Nord räjäytti pankin. Se lähetti uutisilla ja mainoksilla höystettyä kevyttä musiikkia 24 tuntia päivässä. Se tarjosi radikaalisti erilaista ohjelmistoa kuin valtiollinen Yleisradio, ja sen vaikutus oli huomattava. Kun Yleisradio tarjosi pääasiassa vakavaa musiikkia ja puheohjelmia, Radio Nord panosti kevyempään musiikkiin, kuten iskelmiin, popiin ja rockiin.

Radio Nordin taajuus oli 606 kHz ja se kuului Suomessa Ahvenanmaan ja Turun seudun lisäksi pitkin etelä- ja länsirannikkoa Helsinkiä ja Poria myöten. Kannattaa katsoa oheinen Radio Nord ”Låten från båten” -filmi.

Radio Nord aloitti lähetyksensä 8. maaliskuuta 1961. Sen viimeinen lähetys kuultiin 30.6.1962.

Itämerellä toimi samaan aikaan myös toinen merirosvoradio, jo vuonna 1958 aloittanut skånelainen Radio Mercur, joka tunnetaan myös Radio Syd-nimellä. Kuuntele alta Radio Mercurin Top10 ohjelma vuodelta 1962.

Radio Mercur ja Radio Nord vaikuttivat siihen, että kevyen musiikin tarjonta pohjoismaisilla yleisradiokanavilla lisääntyi nopeasti. Ruotsin radio aloitti Melodiradio-ohjelmat kesällä 1961 ja Yleisradio Sävelradion toukokuussa 1963. Sävelradion ansiosta Yleisradion rinnakkaisohjelman lähetysaikaa voitiin pidentää aamukuudesta keskiyöhön saakka. 

Radio Sydin toiminta päättyi vuonna 1966, kun Ruotsi tiukensi radiolähetyksiä koskevia säädöksiä ja teki merirosvoradioiden toiminnan vaikeammaksi.

Merirosvoradio Radio Caroline aloitti lähetyksensä vuonna 1964

Radio Nordin M/s Bon Jour -alus myytiin brittiläiselle Radio Carolinelle.

Radio Caroline aloitti lähetyksensä 28.3. 1964. Laiva oli ankkuroitu kansainvälisille vesille Englannin rannikon läheisyyteen Felixstowen edustalle Suffolkissa.

Kuuntele alta Radio Carolinen tiskijukan Tony Blackburnin Unscoped-ohjelmaa vuodelta 1966.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista seurasi ulkomaisia radiolähetyksiä

Helsingin Sanomat 8.12.1964: ”Kaupalliset radioasemat – varsinkin Eurooppa 1 ja Radio Luxemburg – ovat jo saaneet yleisökseen 80 % Ranskan radiokuuntelijoista”.

Populaarimusiikin kaipuu vie 1960-, 1970- ja 1980-luvun nuoret ja nuoret aikuiset mm. BBC Radio 1, Deutschlandfunk ja Radio Luxemburgin syövereihin. Yksi syy ulkomaisten asemien kuuntelun suureen suosioon oli sekin, että Yleisradio lopetti radio- ja tv-ohjelmansa ennen keskiyötä, yleensä klo 22 – 23.

Helsingin Sanomat 15.3.1970 kirjoittaa: ”Noin puolitoista miljoonaa suomalaista seuraa ulkomaisia radiolähetyksiä ilmenee Tampereen yliopistossa ulkomaisten radio-ohjelmien seuraamisesta Suomessa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kuunteli vuonna 1964 lähes miljoona henkilöä ulkomaisia radiolähetyksiä ja jo vuonna 1968 pelkästään suomenkielisiä ulkomailta lähetettyjä ohjelmia lähes 700.000.Viihteellistä ohjelmaa seurataan eniten Itä- ja Länsi-Saksasta, Ruotsista ja Luxemburgista, uutislähetyksiä Englannista, Ruotsista, Länsi-Saksasta, Virosta ja Neuvostoliitosta. Päivittäin kuuntelijoita on tutkimuksen arvion mukaan keskimäärin 100 000. Paljon kouluja käyneet seuraavat ahkerammin ulkomaisia radiolähetyksiä, samoin kokoomuksen ja liberaalien kannattajat.

Oliko Radio Luxembourg Suomen kuunnelluin radioasema?

Radio Luxembourg aloitti englanninkieliset lähetyksensä vuonna 1933, ja siitä tuli yksi varhaisimmista kaupallisista radioasemista, jotka suunnattiin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Irlantiin. 1930-luvulla Radio Luxemburgilla oli käytössään Euroopan tehokkain yksityisomistuksessa oleva keskiaaltolähetin (200 kW), mikä mahdollisti sen laajamittaisen kuuluvuuden.

Vuonna 1969 aseman kuuluvuutta Iso-Britannian ja Irlannin alueella parannettiin uudella lähetysantennilla. Vaikka Radio Luxembourgin AM-lähetysten äänenlaatu ei koskaan ollut niin loistava kuin FM-lähetyksillä, johtuen AM-signaalien alttiudesta häiriöille, kuten sähkömagneettisille häiriöille ja muiden radiolähetysten aiheuttamille kohinoille ja vääristymille, sen kaupallinen ja kulttuurinen vaikutus oli kiistaton. Se tarjosi vaihtoehdon BBC:n monopolille ja toi kaupallisen radioäänen brittiläisten ja irlantilaisten kotiohin jo vuosikymmeniä ennen kaupallisen radion virallista sallimista Britanniassa. Kaupallinen radiotoiminta oli Britteinsaarilla kiellettyä aina vuoteen 1973 saakka.

Kuuntele ääninäytettä kuuluvuudesta. Lyhennelmä Radio Luxembourgin ohjelmasta lokakuulta 1982. Äänite on peräisin Aircheckdownloads.com-sivulta.

Suomessa Radio Luxembourgin englanninkielinen ohjelmisto alkoi klo 21 ja päättyi aamuvarhaisella klo 03 – 05. Ohjelmisto oli vaihteleva aina disco- ja funk-musiikista Big L Marlboro Top 20 Country -kantrimusiikkiin. Jokaisena viikonpäivänä kuultiin joku Top30-hittishow (Star Chart and Top 30 UK Singles, Top 30 Airplay, Top 30 Disco, Top 30 UK, Top 30 Albums ja jopa American Top 30).

Suomessa Radio Luxembourgin voimakas lähetys oli kuunneltavissa helposti matkaradioista ja autoradioista. Tämä oli erityisen tärkeää ja ilahduttavaa esimerkiksi rekka- ja taksikuskeille sekä merillä liikkujille. Syynä oli se, että öisin Suomen rajojen sisäpuolelta ei kuulunut ainuttakaan kotimaista radioasemaa. Yleisradion lähetykset päättyivät viimeistään keskiyöllä Maamme-lauluun, usein jo aikaisemmin. Suomessa yöradiolähetykset alkoivat vasta 1. kesäkuuta 1987. Näin ollen Radio Luxembourg tarjosi pitkään ainutlaatuisen yhteyden ulkomaailmaan ja viihdettä suomalaisille, jotka olivat hereillä myöhään yöhön.

Alla katkelma Radio Luxembourgin ohjelmasta 14.4.1981, äänessä tiskijukat Bob Stewart ja Rob Jones.

Radio Luxembourg oli tärkeä modernin kaupallisen radion edelläkävijä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja ympäri Eurooppaa. Asema oli suosittu 1950-luvulta aina 1980-luvun puoleen väliin, kunnes brittiläiset kaupalliset radiot vievät nuoret kuuntelijat.

Radiokuuntelun nousu ja lasku: 1980-luvun kulta-ajasta digiaikaan

1980-luvun radiokuuntelun kulta-aika: 1980-luku oli radioharrastajien, erityisesti AM-alueen kuuntelijoiden, kulta-aikaa. Päiväsaikaan AM-alueella kuului pääosin kohinaa ja muutamia lähimaiden asemia. Neuvostoliiton voimakkaat lähettimet, kuten Leningradin, Murmanskin, Petroskoin ja Viron alueen asemat, kuuluivat vuorokauden ympäri. Iltaisin ja öisin AM-alueen tarjonta monipuolistui huomattavasti: tavallisella matkaradiolla saattoi vastaanottaa jopa toistasataa eri radioasemaa ympäri Eurooppaa, Afrikkaa ja Lähi-itää. Myös lyhytaaltoasemien kuuntelu oli suosittua, ja lähes jokaisella maalla oli oma ulkomaille lähettävä radioasemansa. Suomen DX-kuuntelijat ry:n jäsenmäärä kasvoi huimasti tällä vuosikymmenellä.

Radiomaiseman murros 1980-luvun lopulla: 1980-luvun lopulla radiomaisema alkoi muuttua merkittävästi. Suomeen tuli runsaasti musiikkia soittavia paikallisradioita, ja MTV Music Television tarjosi uudenlaisen musiikkivideoelämyksen. Yleisradio vastasi kilpailuun perustamalla RadioMafian. Nämä uudet kanavat ja formaatit tarjosivat vaihtoehtoja perinteiselle radiokuuntelulle. Lisäksi tietokoneiden, tietokonepelien ja erityisesti Internetin yleistyminen alkoi vähentää radiokuuntelua, sillä uutisia ja tietoa sai nyt nopeammin digitaalisista lähteistä.

AM-kuuntelun haasteet 1990-luvulla: 1990-luvulla sähkö- ja atk-laitteiden määrän huomattava kasvu aiheutti yhä enemmän häiriöitä AM-taajuuksien kuunteluun. Tämä sähkömagneettinen ”saaste” vaikeutti entisestään AM-radion käyttöä ja heikensi kuuntelukokemusta, mikä osaltaan johti harrastuksen hiipumiseen ja siirtymiseen uusiin teknologioihin ja kuuntelutapoihin.

Tervemenoa AM-taajuuksille

”Muinaistaajuuksilla” on edelleen asemia. Katso löytyykö kodistasi radiota jossa AM- tai MW-alue. Kokeile kuuletko sieltä illalla mitään? Päivällä sieltä kuuluu kohinaa, sihinää ja surinaa, mutta illalla ja yöllä enemmän.

Voit myös kuunnella keskiaaltoja brittiläisen etävastaanottimen kautta. Jos linkistä ei kuulu mitään, klikkaa ruudulla olevia värillisiä pystyviivoja. Keskipitkiltä aalloilta aikoina kuuluvia asemia löydät MWLIST-sivuilta.

Mikäli yllä oleva brittiläinen etävastaanotin on varattu tai rikki, kokeile japanilaista etävastaanotinta. Sillä kuulet Japanin asemien lisäksi myös mm. Kiinan, Etelä-Korean, Pohjois-Korean, Thaimaan ja Vietnamin asemia.

Asemaluettelo 1980-luvun AM-asemista

Valtaosa luettelon asemista on lopettanut. Niiden asemarakennukset ja antennimastot on pääosin purettu kun aseman aluetta on otettu asuin- tai virkistyskäyttöön. Luettelossa taajuuksien lisäksi myös Wikipedia-linkkejä asemille, Youtube-videoita ja ääninäytteitä.

ABCD
Taajuus (kHz)Asema, lähetin, maa (station, transmitter site)countryAudio, photos, something special, video etc
155Deutschlandfunk, DonebachBRDSprengung Sendetürme Donebach
155Radio Romania, BrasovROM
NRK TromssaNOR
164Radio France, AllouisFFrance Inter 162 kHz : sound of silence
173Moscow 1, Rostov-da-DonuSU
Moscow 1, KaliningardSU
179Stimme der DDR, OranienburgDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
185Europe No 1, SaarlouisBRDEUROPE 1 AU BON VIEUX TEMPS 1955-1995
191Sveriges Radio, MotalaSSveriges Radios historia
200BBC Radio 4UKKuuntele livenä!
Moscow 2, LeningradSU
Polskie Radio, WarsawaPOL
209Deutschlandfunk, MunchenBRD
Moscow 1, KiewSU
218Radio Monte Carlo, MonacoMCO
NRK, OsloNOR
227Polskie Radio, KonstantynowPOLKuuntele livenä!
236Radio LuxembourgLUX
Moscow 1, LeningradSU
245Danmarks Radio, KalundborgDNK
254Yleisradio, LahtiFINMastolan ja Radiomäen historia - Radio- ja tv-museo Mastola
263Radio Bulgaria, PlovdivBUL
Moscow 1, MoskovaSU
Radio Wolga, BurgDDRRadio Volga (Broadcast History)
272Czech radio, TopolnaCZE
281Moscow 1, MinskSU
531Kringvarp Foroya, Färsaaret
Schweizer Radio, BeromusterSUINew lease of life for historic radio transmitter
Radio DDR 1, LeipzigDDR
540BRT, Wavre, BelgiaBEL
Yleisradio, OuluFINOulun yleisradioasema aloitti lähetyksensä 3.12.1931
Magyar Radio, Radio Kossuth, SoltHNGHallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975
549Deutschlandfunk, Thurnau / NordkirchenBRD
Moscow 1, MinskSU
Moscow 1, LeningradSU
558Yleisradio, Helsinki 1, TapiolaFIN
Radio DDR 1, RostockDDRRadio DDR sendet Nachrichten (1979)
567RTE TullamoreIRLRTÉ Medium Wave - Final Song Before Closedown 24/03/08
Sender Fries Berlin, Berlin, BRDBRD
576Radio DDR 1, SchwerinDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
Suddeutscher Rundfunk, MunlackerBRD
Moscow 1 / Radio RigaSU
Bulgarian Radio, VidinBUL
585ÖRF, Wien-BisambergAUTBISAMBERG SPRENGUNG MW-Sender Bisamberg
Radio Nacional de Espana, MadridE
594Hessischer Rundfunk, FrankfurtBRD
603Radio France, LyonF
612Moscow 2, TallinnSUPhotoblog: Laitse raadiojaam - taaskülastus // Laitse radio station re-visited
Moscow 2, PetrozavodskSU
Radio SarajevoYUGRADIO SARAJEVO - PRVI PROGRAM 1945-1992.
621BRT, Wavre, BelgiaBEL
630NRK, VigraNORVigra Radiomast sprenges ned.mp4
Norddeutscher Rundfunk, DannenbergBRD
Radio Romania, TimisoaraROU
639Czech Radio, LibliceCZEMasts of transmitter Liblice B - 2x355m - former 639kHz / 1500kW
Radio Nacional de Espana, La CorunaE
648BBC, Oxford NessUKFarewell to BBC 648 kHz
657Berliner Rundfunk, Burg, DDRDDRBerliner Rundfunk (DDR) 1987 Aircheck
Moscow 1 / Radio MurmanskSU
RAI, Firenze / NapoliI
666Moscow 1 / Radio VilniusSU
Sudwestfunk, BodenseeBRDSüdwestfunk
675Radio France, MarseilleF
Radio Nedeerland, LopikHOL
NRK, BodoNOR
684RIAS BerlinBRD
Radio Yugoslavia, BeogradYUGOvde Radio Beograd (1979) 1/4
Radio Nacional de Espana, SevillaE
693Berliner Rundfunk, Berlin, DDRDDR
BBC Radio 2UKKuuntele livenä!
702Czech Radio, Banska Bystrica / PresovCZE
NRK, VadsoNORNRK Ingoy :: DXing.info
Moscow 1, KaliningradSUРадио СССР. Передача "С добрым утром!" Июль 1980 года
711Radio France, RennesF
Moscow 2 / Radio TallinnSUPildikesi Laitse raadiojaamast | Mägedest paremad on mäed, kus pole veel olnud!
720Radio Free Europe, LangenbergBRD
729Elleniki Radio, AthensGRC
Radio Nacional de Espana, Oviedo / MalagaE
738Radio Nacional de Espana, BarcelonaE
Polskie Radio, PoznanPOL
747Radio Nederland, FlevolandHOL
Bulgarian Radio, PetricBUL
756Deuschlandfunk, BraunschweigBRD
765Moscow 1, Petrozavodsk (Petroskoi)SUKarjalan radiole täudub 90 vot
Radio Suisse, SottensSUI
774Radio Nacional de Espana, ValenciaE
783Stimme der DDR, WeiderauDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
792Radio France, LimogesF
801Bayersicher Rundfunk, Munchen / NurnbergBRD
Moscow 2 / Radio LeningradSU
810BBC Radio Scotland, BurgheadUK
Radio SkopjeYUG
819Warsaw 3, PolandPOL
Radio AndorraAND
828Radio Bulgaria, SumenBUL
Norddeutscher Rundfunk, HannoverBRDhttps://youtu.be/bLt7P64Sqp0
837Radio France Inter, NantesF
846RAI, RomaI
855RIAS BerlinBRDStudio 89 RIAS Dance Show 1984
Radio Romania, BucurestROU
Radio Nacional de Espana, MurciaEKuuntele livenä!
864Radio France Inter, Villebon-sur-YvetteF
873American Forces Network, FrankfurtBRDAFN Berlin 88FM 1983 AFN-Disco
Moscow 3, LeningradSU
Moscow 3, KaliningardSU
882Radio DDR, Könings WunsterhausenDDR100 JAHRE RUNDFUNK FUNKERBERG KÖNIGS WUSTERHAUSEN TV BERICHT 9.2.2020
BBC Radio Wales, WashfordUK40 Years of BBC Radio Wales
Radio Titograd YUG
891Radio Algerie, AlgerALG
Radio Nederland, HulsbergHOL
900RAI, MilanoI
Radio Saudi-Arabia, QurayyatARS
909BBC Radio 2, Brooksman ParkUK9,5mm Home Movie - 1927 - Working on Setting Up BBC Transmitter Brookmans Park,
918Radio Ljubljana, YugoslaviaYUG
927BRT, Wolvertem, BelgiaBEL
936Radio Bremen, BremenBRD
945Radio France Inter, ToulouseF
Moscow 2, Radio RigaSU
954Czech Radio, DobrochovCZE
963Yleisradio, Turku 1, TurkuFINTurun yleisradioaseman säännölliset lähetykset aloitettiin 13.2.1936
Radio CarolineRadio Caroline - Pirate Radio Ships 1965
972Norddeutscher Rundfunk, HamburgBRD
981Radio Algerie, AlgerALG
990RIAS BerlinBRD
999Berliner Rundfunk, HoyerswerdaDDR
Moscow 1 / Radio Kishinev, MoldaviaSU
1008Radio Nederland, FlevolandHOL
1017Sudwestfunk, RheinsenderBRD
1026ÖRF, Graz / LinzAUT
1035Moscow 1 / Radio TallinnSUhttp://kairits.blogspot.com/2018/06/laitse-raadiojaam-taaskulastus-laitse.html
Radio Portugal, LisbonPOR
1044Radio DDR, Dresden / WachenbrunnDDR
Elleniki Radio, ThessalonikiGRC
1053BBC Radio 1UKKuuntele livenä!
Radio Romania, IasiROU
1062Danmarks Radio, KalundborgDNK
1071Czech Radio, PrahaCZE
1080Polskie Radio, KatowicePOL
1089BBC Radio 1UKBBC Radio 1 - Top 20 (18-Dec-1977) (*almost FULL SHOW!)
1098Czech Radio, Velke KostolanyCZE
1107American Forces Network, MunchenBRD
Radio Novi SadYUG
1116RAI, BariI
1125Radio Bulgaria, Stara ZagoraBUL
1134Radio Beograd, YugoslaviaYUG
1143American Forces Network, StuttgartBRD
Moscow 2, KaliningardSU
1152Radio Romania, ClujROU
1161Radio France Inter, StrasbourgF
1170Radio Koper, YugoslaviaYUGSigla fine trasmissioni RADIO KOPER CAPODISTRIA 1170 KHZ
Moscow 1, KrasnodarSU
1179Sveriges Radio, Motala, SwedenSMotala-Orlunda långvågssändare
Radio Romania, BacauROU
1188Magyar Radio, SzolnokHNG
1197Voice of America, Munchen / IsmaningBRDVoice of America Sign Off
1206Polskie Radio, Wroclaw / ZorawinaPOL
Radio France Inter, BordeauxF
1215BBC Radio 3UK
Radio Tallinn, Tarto / OrissaareSU
1224Radio Bulgaria, VidinBUL
1233Czech radio, MelnikCZD
1242Yleisradio, VaasaFINVaasan uusi yleisradioasema valmistui 11.6. 1936.
Radio France Inter, MarseilleF
1251Magyar radio, Petöfi Radio, SiofokHNGHallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975
1260Elleniki Radio, AthensGRC
Radio Nacional de EspanaE
1269Deuschlandfunk, NeumunsterBRDDeutschlandfunk vom 1. Januar 1962
1278Yleisradio, Turku 2, TurkuFIN
Radio France Inter, StrasbourgF
RTE, CorkIRL
1287Czech Radio, Liblise / LitomyslCZE
1296BBC World ServiceUK
1305Warsaw 3, LodzPOL
1314NRK, KvitsoyNORhttps://www.nrk.no/video/forste-radiomast-paa-kvitsoy-sprengt_68493
1323Radio Moscow via Radio DDRDDR
1332RAI RomeI
Czech Radio, DomamilCZE
Radio Tallinn, Kohtla-Järve / Pärnu / VoruSU
1341BBC Radio Ulster, LisnagarveyUKBBC Radio Ulster closing down AM 1341khz 09:30UTC 07/05/21
Magyar Radio, Petöfi Radio, LakihegyHNG
1350Radio France, NiceF
1359Stimme der DDRDDR
1368RAI, ItaliaI
Manx RadioUKThe sound of Manx Radio in 1971
1377Radio France, LilleF
1386Moscow 1, KaliningradSU
1395Radio Tirana, LushnjeALB
1404Yleisradio, Helsinki 2, EspooFIN
Radio France, BrestFIN
1413Radio Nacional de Espana, ZaragozaE
Radio Pristina, YugoslaviaYUG
BBC, Masirah Island, Omanin releasemaOMA
1422Saarlandischer Rundfunk, HeusweilerBRDSender Heusweiler: Das war Deutschlands stärkster Mittelwellensender
1431Berliner Rundfunk, DDRDDR
Moscow 1, OdessaSU
1440Radio Luxemburg, MarnachLUXRadio Luxemburg, Dec 1980, äänite Ilkka Suni (audio)
Radio Saudi-Arabia, Ras-as-ZawARS
1449RAI, Sassari / Squinzano, ItaliaI
Sender Fries Berlin, BerlinBRD
1458Radio Romania, ConstantzaROU
Radio Tirana, LushnjeALB[78-04-05] Radio Tirana ~ January 1978 ~ Albanian Radio
1467Radio Monte Carlo, MonacoMCORadio Monte Carlo Jingles 1983-1995
1476ÖRF, Wien-BisambergAUT
Radio Nacional de Espana, BilbaoE
1481Radio DubaiUAE
1485kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto. Aikoinaan mm. Yleisradio Pori
1494Moskovan Radio, LeningradSUРадио Москва - Radio Moscow (Interval Signal)
1502Radio Polonia, Stargard SzczecinskiPOL
Radio Nacional de EspanaE
1512BRT, Wolvertem, BelgiaBEL
Moscow 1 / Radio TallinnSU
1521Czech Radio, CizaticeCZE
Radio Saudi-Arabia
1530Vatican Radio, VatikaaniCVANinety Years of Vatican Radio - A history in photographs 12 Feb 2021
Radio RomaniaROU
1539Deutschlandfunk, MainflingenBRD
1548Capital Radio, LontooUKCapital Radio Jingles - 1970s
Moskovan Radio, UkrainaSU
Deutsche WelleBRD
1557Radio France, NizzaF
Radio Malta, CyclopsMLT
Moscow 1, Kaunas / LiepajaSU
1566Schweizer Radio, SarnenSUI
Moscow 2, LeningardSU
1575Radio DDR 1, BurgDDR
RAI, Genova, ItaliaI
1584kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto
1593Westdeutscher Rundfunk, LangenbergBRD
1602kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto.