KotiSuomalaista radiohistoriaaDX-kuunteluUlkomaisten radioasemien kuuntelu Suomessa

Ulkomaisten radioasemien kuuntelu Suomessa

Ulkomaisten radioasemien kuuntelu alkoi jo 1920-luvulla ennen Suomen Yleisradion aikaa. Radiotekniikasta kiinnostuneet rakensivat itselleen ja muille yksinkertaisia vastaanottimia, joilla saattoi kuunnella paikallisen aseman lisäksi myös ulkomaisia asemia.

1920-luvun alussa toimi Suomessa kymmenenkunta yksityistä radioasemaa. Niistä vain varakkaimmat kykenivät lähettämään muutaman tunnin päivässä, koska lähettimet, niiden varaosat ja sähkö olivat kalliita.

Radiokuuntelijoiden Radio-lehti julkaisi ajankohtaisia luetteloita ulkomaisista radioasemista. Viereinen 1.7.1924 ilmestynyt luettelo sisälsi yli 40 kuultavissa olevaa asemaa ympäri Eurooppaa. Radio oli laite joka kiinnosti ja vie ajatukset maailmalle.

Suomen Kuvalehden 9.2.1924 rakennusohjeet innosti koululaisia rakentamaan kideradion, johon tarvittiin vain kahdeksan helposti saatavaa osaa.

Harva on se paikkakunta enää Suomessa, jossa ei joku kuuntelija istuisi pari kolme tuntia illassa kuulemassa ainakin Königsbergiä ja useat melkein kaikkia Englannin ja Saksan yleisradioasemia. Muutamat kuulevat säännöllisesti lisäksi Etelä-Europan asemista Roomaa ja Madridia niin kaukanakin kuin Nilsiässä”, kirjoittaa radiokuuntelijoiden Langaton-lehti 1.1.1925

Tuon aikakauden radioasemat lähettivät pitkä- ja keskiaaltotaajuuksilla. Ne kuuluivat päiväsaikaan korkeintaan muutamia kymmeniä kilometrejä. Pimeällä kuuluvuusalue laajeni monikymmenkertaisesti. On se ollut melkoinen kulttuuriloikka, kun Madrid ja Rooma on kuulunut Nilsiässä 1920-luvulla.

Tuskin Madridin ja Rooman radiossa oli ajateltu suomalaisia kuuntelijoita tai aseman kuulumista ylipäätään jossain Euroopan toisella puolella. Tällainen kaukokuuluminen oli ilmiönä uusi ja sitä osattiin hyödyntää vasta vuosia myöhemmin. Tämä oli myös lähtölaukaus esperantolle, sille espanjan kielen sukuiselle kielelle josta ajateltiin ”kansainvälistä radiokieltä”. Esperanto voisi yhdistää kaikki kansat ympäri maapallon, niin Radio-lehdessä 1.7.1924 haaveiltiin.

Ulkomaisia radio-ohjelmia, Radiokuuntelija 9.5.1937, lähde Kansalliskirjaston digikokoelma
Ulkomaisia radio-ohjelmia, Radiokuuntelija 9.5.1937, lähde Kansalliskirjaston digikokoelma

Lahden suurasema valmistui 22.4.1928 ja sen myötä Suomen Yleisradion lähetykset alkoivat kuulua suuressa osassa maata. Jotta radion kuuntelu ei olisi haitannut normaalielämää, päiväohjelmat lähetettiin klo 12-13 ja iltaohjelmat klo 18 – 22. Lauantai-iltaisin lähetettiin ”ravintolasta tanssimusiikkia klo 24:ään asti”, kertoo Ylen vuosikertomus vuodelta 1929.

1930-luvulla kuunneltiin jatsit, klassiset, poliittiset puheet ja valssitkin pitkälti ulkomaisten asemien kautta. Vieressä leike Radiokuuntelija-lehdestä 9.5.1937. Lehdessä esiteltiin viikoittain kotimaiset ja ulkomaiset radio-ohjelmat.

Radio propagandavälineenä

Radiossa oli voimaa myös propagandavälineenä. Suomen vapausradio ja Moskovan radion suomenkieliset lähetykset alkoivat syksyllä 1939, aivan talvisodan kynnyksellä levittämään Neuvostoliiton propagandaa Suomeen.

Kuuntele Moskovan Tiltua Ylen Elävän Arkiston sivuilta. ”Tiltuiksi” kutsuttiin jatkosodan aikana kaikkia Neuvostoliiton suomenkielisiä naispropagandisteja. ”Moskovan Tiltu” oli oikealta nimeltään Aino Kallio. ”Leningradin Tiltuna” toimi Inkeri Lehtinen, ”Petroskoin Tiltu” puolestaan oli Saimi Maria Virtanen.
Neuvostoliitto lähetti propagandaohjelmia omillakin taajuuksillaan, mutta neuvostopropagandistit häiritsivät myös suomalaisia radio-ohjelmia välihuudoin. Näitä pyrittiin vaimentamaan mm. häiriöääntä lähettämällä.

"Uskotteko korvianne", kysyy Radiokuuntelija-lehti 17.9.1939. Ulkomaisten radioasemien kuuntelija kuulee monenlaisia tarinoita. "Ensimmäiset sotaraportit rintamiltä sai tietää ulkomaiden kuuntelija radiostaan. Ensimmäiset vastapuolen väitteet niitten perättömyydestä niinikään. Ja sen jälkeen on jatkunut tämä langaton tykkituli lisääntyvällä vauhdilla. Seuraavan aamun lehdistä näkee vain varjon siitä.".

Rintamakirjeenvaihtaja A.Haapakoski vieraili Petroskoin Tiltun puhepaikassa lokakuussa 1941. Vierailusta voi lukea Laatokka-lehdestä 10.10.1941.

”Uskotteko korvianne”, kysyy Radiokuuntelija-lehti 17.9.1939. Ulkomaisten radioasemien kuuntelija kuulee monenlaisia tarinoita. ”Ensimmäiset sotaraportit rintamiltä sai tietää ulkomaiden kuuntelija radiostaan. Ensimmäiset vastapuolen väitteet niitten perättömyydestä niinikään. Ja sen jälkeen on jatkunut tämä langaton tykkituli lisääntyvällä vauhdilla. Seuraavan aamun lehdistä näkee vain varjon siitä.”.

”BBC:n suomenkielinen toimitus alkoi lähettää radio-ohjelmia Lontoosta 18.3.1940, vain viisi päivää talvisodan päättymisen jälkeen. Ohjelmien alkuperäinen tarkoitus oli välittää sodan hävinneeseen ja sotasensuurin alaiseen Suomeen uutisia, tietoja ja kommentteja, padota Saksan vaikutusvallan kasvua Suomessa ja tukea Suomen säilymistä itsenäisenä maana”, kirjoittaa Kansalliskirjasto tiedotteessaan.

Kiinnostus Iso-Britanniaa kohtaan lisääntyi kotirintamalla. ”Englannin sodanjulistus Suomelle joulukuussa 1941 oli hankala kysymys, sillä maahan suhtauduttiin suopeasti ja englantilaisia radiolähetyksiä kuunneltiin Suomessa ahkerasti.”, toteaa Petteri Mäkinen gradussaan ”Historian punaiset langat”.

Lapplandsender (virallisesti Soldatensender Lappland) oli saksalaisten radioasema Suomen Lapissa jatkosodan aikana. Asema lähetti Rovaniemen Kursunkijärveltä taajuudella 297 kHz sekä lyhyillä aalloilla 6593 kHz ja 11810 kHz. Aseman ohjelmisto oli viihteellistä, pääasiassa kevyttä musiikkia, mutta myös kuunnelmia, uutisia ja suomen kielen harjoituksia lähetettiin. Ohjelmaa saatettiin lähettää jopa 18 tuntia vuorokaudessa. Lähetyksillä oli runsaasti myös suomalaisia kuuntelijoita, musiikin lisäksi erityisen suosittuja olivat päivittäin kello 15 suomeksi luetut ”Saksan sodanjohdon kuulutukset”.

Syyskuussa 1944 alkaneen Lapin sodan aikana saksalainen Vapaan Suomen radio lähetti natsi-Saksan propagandaa suomalaisille Suomen katkaistua suhteensa Saksaan ja tehtyä rauhan Neuvostoliiton kanssa.

Saksalaiset käyttivät radiota aseena myös Saksan häviön jälkeen. Kesäkuussa 1945 havaittiin Ruotsissa ”Laiton natsisaksalainen radioasema, joka käyttää nimeä ”Horstwessel”, lähetti maanantai-iltana tietojaan avaruuteen. Se ilmoitti aikovansa aloittaa säännölliset lähetykset syyskuussa”, kertoo Laatokka-lehti 13.6.1945.

Kylmä sota kuului radiosta

Kartta: kahtia jakautunut Eurooppa, jossa lännessä länsiblokki ja idässä itäblokki. Länsiblokki perusti vuonna 1949 sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Nato. Itäblokki puolestaan perusti 1955 oman sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Varsovan liitto.
Kahtia jakautunut Eurooppa © Sémhur / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, Linkki

”Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä alkoi 1940-luvun lopulla kylmä sota. Eurooppa ja koko maailma jakaantuivat kahteen toisilleen vihamieliseen ryhmään. Nämä ryhmät olivat Neuvostoliiton johtama kommunistinen itäblokki ja Yhdysvaltojen johtama demokraattinen länsiblokki. 

Länsiblokki perusti vuonna 1949 sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Nato. Itäblokki puolestaan perusti 1955 oman sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Varsovan liitto. Siihen kuuluivat Neuvostoliiton lisäksi melkein kaikki Itä-Euroopan valtiot. Jos kahden valtion välillä alkaisi sota, niin kaikki valtiot joutuisivat mukaan sotaan. Se tarkoittaisi kolmannen maailmansodan syttymistä.”, kertoo HiMa-sivusto.

Tämä vastakkainasettelu kuului myös ihan tavallisen matkaradion AM- tai MW-alueella. Lännestä lähetettiin musiikkia ja puhetta itään ja idästä samaa tavaraa länteen. Tukalin paikka oli varmaan Länsi-Berliini, jossa toimi amerikkalaisten ylläpitämä RIAS Berlin (Rundfunk im amerikanischen Sektor), brittiläinen British Forces Broadcasting Service ja länsisaksalainen Sender Fries Berlin. Berliinin muurin toisella puolella oli DDR:n radio ja valtio, sekä sen erityiskanavat Berliner Rundfunk ja DT64 Jugend Radio. Berliinin muurin kummallakin puolella oli mahdollisuus kuunnella myös muitakin asemia.

”Yhdysvaltojen asevoimien aseman AFN (Armed Forces Network) ohjelmisto oli hyvin jazzpitoista, ja sillä oli lukuisia kuulijoita myös helsinkiläisnuorison keskuudessa. Myös BBC:n ja Voice of American tarjonta olivat korvaamattomia suomalaisille jazzharrastajille.”, kertoo Seura-lehti 16.7.2022.

Pianisti Esa Katajavuori ”kuunteli kidekoneen avulla jazzia Voice Of America -radiokanavalta jopa koulussa oppituntien aikana”. Luulen, ettei Esa ollut ainoa.

Voice of American ”Jazz Hour” oli suosittu radio-ohjelma, jolla sanotaan olevan 30 miljoonaa viikoittaista kuulijaa ympäri maailmaa. Jazz Hour -ohjelman toimittaja Willis Conover vieraili jopa Tallinnan jazz-juhlilla vuonna 1967.

Ulkomaisten radioasemien suomenkieliset lähetykset

Kylmä sota toi AM-alueelle myös ulkomaisten asemien suomenkieliset lähetykset. Suomenkielistä ohjelmaa tarjosi Petroskoin Radio (765 kHz), Radio Tallinna (1035 kHz), Norjan radion Vadson (Vesisaaren toimitus, 702 kHz), Moskovan Radio (1494 kHz) ja Radio Polonia (1503 kHz) Puolasta. Näiden lisäksi myös lyhytaaltotaajuuksilla oli suomenkielisiä ohjelmia lähettäviä asemia mm. BBC ja uskonnolliset IBRA-radio sekä Vatikaanin Radio.

Kuuntele Radio Tallinnan suomenkielistä lähetystä vuodelta 1980. Siinä Suomen ja Neuvostoliiton nuoret kokoontuivat Leningradissa kulttuurin ja ystävyyden merkeissä. Linkistä löydät myös muita Tallinnan Radion suomenkielisiä lähetyksiä vuosilta 1955 – 2006.

Puolan yleisradion ulkomaanpalvelu, Radio Polonia aloitti suomenkieliset lähetykset vuonna 1953. Lähetykset päätyivät tammikuussa 1992.

BBC lopetti suomenkieliset lähetykset joulukuun lopussa 1997. Moskovan Radion suomenkieliset radiolähetykset loppuivat 27.3.2009. Vatikaanin Radion suomenkieliset lähetykset päättyivät vuonna 2014.

Mitä oli Yleisradion rinnakkaisohjelma ja yleisohjelma?

Yleisradio aloitti ohjelmansa syyskuussa 1926. Aseman Yleisohjelma-nimellä kulkenut ohjelmisto sisälsi pääasiassa vakavaa musiikkia, esitelmiä, uutisia ja puheohjelmia. Välissä kuultiin alueohjelmaa paikallisten asemien kautta. Paikallisasemat olivat alunperin paikallisten radioyhdistysten rakentamia ja ylläpitämiä.

Ruotsinkielisen ohjelmat alkoivat jo Yleisohjelmassa jo 1920-luvulla ja vähitellen maahan syntyi kokonaan ruotsinkielinen kanava: Riksradion.

Rinnakkaisohjelma syntyi 1950-luvun alussa ULA-radion myötä. Ympäri maata rakennettavia ULA-asemia mainostettiin häiriöttömällä ja laadukkaammalla äänellä. Rinnakkaisohjelma-kanavalla soi yleisohjelmasta lainattujen ohjelmien lisäksi hieman kevyempi musiikki ja urheiluohjelmat. Rinnakkaisohjelmassa lähetettiin erillistä ohjelmaa aluksi vain iltaisin.

Merirosvoradiot Radio Mercur ja Radio Nord toi kevyen musiikin radioon

Kansallisissa yleisradioyhtiöissä populaarimusiikkia (iskelmä-, pop- ja rock-musiikkia) vierastettiin aina 1960-luvulle saakka. Iskelmien katsottiin huonontavan kansan makua.

Itämerelle ankkuroidusta M/s Bon Jour-laivasta radio-ohjelmia lähettänyt Radio Nord räjäytti pankin. Se lähetti uutisilla ja mainoksilla höystettyä kevyttä musiikkia 24 tuntia päivässä.

Radio Nordin taajuus oli 606 kHz ja se kuului Suomessa Ahvenanmaan ja Turun seudun lisäksi pitkin etelä- ja länsirannikkoa Helsinkiä ja Poria myöten. Kannattaa katsoa oheinen Radio Nord ”Låten från båten” -filmi.

Radio Nord aloitti lähetyksensä 8. maaliskuuta 1961. Sen viimeinen lähetys kuultiin 30.6.1962.

Itämerellä toimi samaan aikaan myös toinen merirosvoradio, jo vuonna 1958 aloittanut skånelainen Radio Mercur, joka tunnetaan myös Radio Syd-nimellä. Kuuntele alta Radio Mercurin Top10 ohjelma vuodelta 1962.

Radio Mercur ja Radio Nord vaikuttivat siihen, että kevyen musiikin tarjonta pohjoismaisilla yleisradiokanavilla lisääntyi nopeasti. Ruotsin radio aloitti Melodiradio-ohjelmat kesällä 1961 ja Yleisradio Sävelradion toukokuussa 1963. Sävelradion ansiosta Yleisradion rinnakkaisohjelman lähetysaikaa voitiin pidentää aamukuudesta keskiyöhön saakka. 

Yleisradion lopetti päivittäiset radio-ohjelmat Maamme-lauluun

Alkusysäys tälle tapahtui 1.12.1945 kun Lahden asema päätti päivittäisen ohjelmansa Maamme-laulun. Maamme-laulun soittaminen Yleisradiossa ohjelman päättymisen merkiksi loppui 31.5.1994.

Merirosvoradio Radio Caroline aloitti lähetyksensä vuonna 1964

Radio Nordin M/s Bon Jour -alus myytiin brittiläiselle Radio Carolinelle.

Radio Caroline aloitti lähetyksensä 28.3. 1964. Laiva oli ankkuroitu kansainvälisille vesille Englannin rannikon läheisyyteen Felixstowen edustalle Suffolkissa.

Kuuntele alta Radio Carolinen tiskijukan Tony Blackburnin Unscoped-ohjelmaa vuodelta 1966.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista seurasi ulkomaisia radiolähetyksiä

Helsingin Sanomat 8.12.1964: ”Kaupalliset radioasemat – varsinkin Eurooppa 1 ja Radio Luxemburg – ovat jo saaneet yleisökseen 80 % Ranskan radiokuuntelijoista”.

Populaarimusiikin kaipuu vie 1960-, 1970- ja 1980-luvun nuoret ja nuoret aikuiset mm. BBC Radio 1, Deutschlandfunk ja Radio Luxemburgin syövereihin. Yksi syy ulkomaisten asemien kuuntelun suureen suosioon oli sekin, että Yleisradio lopetti radio- ja tv-ohjelmansa ennen keskiyötä, yleensä klo 22 – 23.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista seuraa ulkomaisia radiolähetyksiä. Tutkimuksen mukaan kuunteli vuonna 1964 lähes miljoona henkilöä ulkomaisia radiolähetyksiä ja jo vuonna 1968 pelkästään suomenkielisiä ulkomailta lähetettyjä ohjelmia lähes 700.000. Viihteellistä ohjelmaa seurataan eniten Itä- ja Länsi-Saksasta, Ruotsista ja Luxemburgista, uutislähetyksiä Englannista, Ruotsista, Länsi-Saksasta, Virosta ja Neuvostoliitosta.
Noin 1,5 miljoonaa suomalaista seuraa ulkomaisia radiolähetyksiä. Viihteellistä ohjelmaa seurataan eniten Itä- ja Länsi-Saksasta, Ruotsista ja Luxemburgista, uutislähetyksiä Englannista, Ruotsista, Länsi-Saksasta, Virosta ja Neuvostoliitosta.

Helsingin Sanomat 15.3.1970 kirjoittaa: ”Noin puolitoista miljoonaa suomalaista seuraa ulkomaisia radiolähetyksiä ilmenee Tampereen yliopistossa ulkomaisten radio-ohjelmien seuraamisesta Suomessa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kuunteli vuonna 1964 lähes miljoona henkilöä ulkomaisia radiolähetyksiä ja jo vuonna 1968 pelkästään suomenkielisiä ulkomailta lähetettyjä ohjelmia lähes 700.000.Viihteellistä ohjelmaa seurataan eniten Itä- ja Länsi-Saksasta, Ruotsista ja Luxemburgista, uutislähetyksiä Englannista, Ruotsista, Länsi-Saksasta, Virosta ja Neuvostoliitosta. Päivittäin kuuntelijoita on tutkimuksen arvion mukaan keskimäärin 100 000. Paljon kouluja käyneet seuraavat ahkerammin ulkomaisia radiolähetyksiä, samoin kokoomuksen ja liberaalien kannattajat.

Oliko Radio Luxembourg Suomen kuunnelluin radioasema?

Radio Luxembourgin englanninkielinen palvelu aloitti toimintansa vuonna 1933 yhtenä varhaisimmista kaupallisista radioasemista, jotka lähettivät ohjelmia Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Irlantiin. Kaupallinen radiotoiminta oli Britteinsaarilla kielletty vuoteen 1973 saakka. Wikipedia kertoo: ”Radio Luxembourg tarjosi tavan kiertää Ison-Britannian lainsäädäntöä, joka antoi BBC:lle vuoteen 1973 saakka monopolin radiolähetyksissä Yhdistyneen kuningaskunnan alueella ja kielsi kaikenlaisen mainonnan kotimaan radiotaajuuksilla. 1930-luvulla asemalla oli Euroopan tehokkain yksityisomistuksessa oleva keskiaaltolähetin (200 kW)”. 

Vuonna 1969 aseman kuuluvuutta Iso-Britannian ja Irlannin alueella parannettiin uudella lähetysantennilla. Radio Luxembourgin AM-lähetysten äänenlaatu ei kuitenkaan koskaan ollut niin loistelias kuin FM-lähetyksillä.

Kuuntele ääninäytettä kuuluvuudesta. Lyhennelmä Radio Luxembourgin ohjelmasta lokakuulta 1982. Äänite on peräisin Aircheckdownloads.com-sivulta.

Radio Luxembourgin englanninkielinen ohjelmisto alkoi klo 21 ja päättyi aamuvarhaisella klo 03 – 05. Ohjelmisto oli vaihteleva aina disco- ja funk-musiikista Big L Marlboro Top 20 Country -kantrimusiikkiin. Jokaisena viikonpäivänä kuultiin joku Top30-hittishow (Star Chart and Top 30 UK Singles, Top 30 Airplay, Top 30 Disco, Top 30 UK, Top 30 Albums ja jopa American Top 30).

Aseman voimakas lähetys kuului aikakauden matkaradioista ja autoradioista. Varsinkin rekka- ja taksikuskit sekä merillä liikkujat oli mielissään aseman kuuluvuudesta. Mainittakoon, että Yleisradion Yöradio on alkoi vasta 1.6.1987.

Artikkelin kirjoittajan löysi Radio Luxembourgin ilot Itä-Porin yläasteen seitsemäsluokkalaisena syksyllä 1978. Alkuajoilta parhaiten mieleen jäänyt kappale oli Ian Dury & Bockheadsin ”Hit Me with Your Rhythm Stick”. Myöhemmin tutuksi tuli syntikkapopin nousun myötä Gary Numan, Depeche Mode, Human League, John Foxx, OMD, Ultravox ynnä muut joista aina kuultiin Suomen radiossa ja telkkarissa vasta kuukausia myöhemmin.

Alla katkelma Radio Luxembourgin ohjelmasta 14.4.1981, äänessä tiskijukat Bob Stewart ja Rob Jones.

Radio Luxembourg oli tärkeä modernin kaupallisen radion edelläkävijä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja ympäri Eurooppaa. Asema oli suosittu 1950-luvulta aina 1980-luvun puoleen väliin, kunnes brittiläiset kaupalliset radiot vievät nuoret kuuntelijat.

Mitä radion AM-alueelta kuului 1980-luvulla?

Päivällä AM-alueelta kuului kohinan lisäksi vain lähialueen asemia. Suomen Yle kuului suomen- ja ruotsinkielisillä ohjelmilla asteikon eri kohdissa (254, 540, 558, 963, 1278 ja 1404 kHz). Ruotsin Radio kuului taajuudelta 1179 kHz. Norja kuului parhaiten Pohjois-Suomessa, taajuuksilla 630 ja 702 kHz. Neuvostoliiton radio-ohjelmaa välitti Leningradin (200, 236, 549, 801 ja 1125 kHz), Murmanskin (657 kHz), Petroskoin (612 ja 765 kHz) ja Viron alueen (612, 711, 1035, 1215 ja 1332 kHz) voimakkaat lähettimet.

Asemavalikoima kasvoi iltaan mennessä. Runsaimmillaan yön tunteina ihan tavallisesta matkaradiostakin saattoi kuulla toistasataa radioasemaa ympäri Eurooppaa, hieman Afrikasta ja lähi-idästäkin. Katso asemaluetteloa 1980-luvulta sivun lopusta. Sieltä löydät taajuuksien lisäksi myös Wikipedia-linkkejä asemille, Youtube-videoita ja ääninäytteitä.

Kuuntele ulkomaisten radioasemien tunnuksia 1970- ja 1980-luvulta

1980-luku oli myös ulkomaisten lyhytaaltoasemien (radiossa SW-alue) kuuntelijan juhlaa. Kovin harvassa oli me maapallon maat joilla ei ollut ulkomaille lähettävää asemaa.

DX-Kerho Suomi perustettiin tammikuussa 1958 ulkomaisten radioasemien kuuntelijoiden yhdistykseksi. Siitä muotoutui yli 2000 jäsenen Suomen DX-kuuntelijat ry, jonka huippuaika oli 1980-luvulla.

Ulkomaisten asemien kuuntelu hiipui 1980-luvun lopulla. Ensin tuli Suomeen runsaasti musiikkia soittavat paikallisradiot, sitten MTV Music Television, Yleisradion RadioMafia, tietokoneet, tietokonepelit, ja Internet. Internetin nettilehdet ja sähköposti välittivät kansainväliset uutiset nopeammin kuin perinteinen radio.

1990-luvun aikana sähkö- ja etenkin atk-laitteiden määrä kasvoi ja niiden aiheuttamat häiriöt hankaloittivat AM-muinaistaajuksien kuuntelua entisestään.

Ulkomaisten radioasemien kuuntelu uhkasi loppua kokonaan, mutta sitten keksittiin nettistriimi eli lähetysvirta nettiradio. Parhain nettiradioluettelosta on hyvin havainnollinen Radio Garden. Kokeile tästä, millaista menoa löydät Kanarian saarten radioasemilta.

Tervemenoa keskiaalloille

”Muinaistaajuuksilla” on edelleen asemia. Katso löytyykö kodistasi radiota jossa AM- tai MW-alue. Kokeile kuuletko sieltä illalla mitään? Päivällä sieltä kuuluu kohinaa, sihinää ja surinaa, mutta illalla ja yöllä enemmän.

Voit myös kuunnella keskiaaltoja brittiläisen etävastaanottimen kautta. Jos linkistä ei kuulu mitään, klikkaa ruudulla olevia värillisiä pystyviivoja. Keskipitkiltä aalloilta aikoina kuuluvia asemia löydät MWLIST-sivuilta.

Mikäli yllä oleva brittiläinen etävastaanotin on varattu tai rikki, kokeile japanilaista etävastaanotinta. Sillä kuulet Japanin asemien lisäksi myös mm. Kiinan, Etelä-Korean, Pohjois-Korean, Thaimaan ja Vietnamin asemia.

Asemaluettelo 1980-luvun AM-asemista

Valtaosa luettelon asemista on lopettanut. Niiden asemarakennukset ja antennimastot on pääosin purettu kun aseman aluetta on otettu asuin- tai virkistyskäyttöön. Luettelossa taajuuksien lisäksi myös Wikipedia-linkkejä asemille, Youtube-videoita ja ääninäytteitä.

ABCD
Taajuus (kHz)Asema, lähetin, maa (station, transmitter site)countryAudio, photos, something special, video etc
155Deutschlandfunk, DonebachBRDSprengung Sendetürme Donebach
155Radio Romania, BrasovROM
NRK TromssaNOR
164Radio France, AllouisFFrance Inter 162 kHz : sound of silence
173Moscow 1, Rostov-da-DonuSU
Moscow 1, KaliningardSU
179Stimme der DDR, OranienburgDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
185Europe No 1, SaarlouisBRDEUROPE 1 AU BON VIEUX TEMPS 1955-1995
191Sveriges Radio, MotalaSSveriges Radios historia
200BBC Radio 4UKKuuntele livenä!
Moscow 2, LeningradSU
Polskie Radio, WarsawaPOL
209Deutschlandfunk, MunchenBRD
Moscow 1, KiewSU
218Radio Monte Carlo, MonacoMCO
NRK, OsloNOR
227Polskie Radio, KonstantynowPOLKuuntele livenä!
236Radio LuxembourgLUX
Moscow 1, LeningradSU
245Danmarks Radio, KalundborgDNK
254Yleisradio, LahtiFINMastolan ja Radiomäen historia - Radio- ja tv-museo Mastola
263Radio Bulgaria, PlovdivBUL
Moscow 1, MoskovaSU
Radio Wolga, BurgDDRRadio Volga (Broadcast History)
272Czech radio, TopolnaCZE
281Moscow 1, MinskSU
531Kringvarp Foroya, Färsaaret
Schweizer Radio, BeromusterSUINew lease of life for historic radio transmitter
Radio DDR 1, LeipzigDDR
540BRT, Wavre, BelgiaBEL
Yleisradio, OuluFINOulun yleisradioasema aloitti lähetyksensä 3.12.1931
Magyar Radio, Radio Kossuth, SoltHNGHallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975
549Deutschlandfunk, Thurnau / NordkirchenBRD
Moscow 1, MinskSU
Moscow 1, LeningradSU
558Yleisradio, Helsinki 1, TapiolaFIN
Radio DDR 1, RostockDDRRadio DDR sendet Nachrichten (1979)
567RTE TullamoreIRLRTÉ Medium Wave - Final Song Before Closedown 24/03/08
Sender Fries Berlin, Berlin, BRDBRD
576Radio DDR 1, SchwerinDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
Suddeutscher Rundfunk, MunlackerBRD
Moscow 1 / Radio RigaSU
Bulgarian Radio, VidinBUL
585ÖRF, Wien-BisambergAUTBISAMBERG SPRENGUNG MW-Sender Bisamberg
Radio Nacional de Espana, MadridE
594Hessischer Rundfunk, FrankfurtBRD
603Radio France, LyonF
612Moscow 2, TallinnSUPhotoblog: Laitse raadiojaam - taaskülastus // Laitse radio station re-visited
Moscow 2, PetrozavodskSU
Radio SarajevoYUGRADIO SARAJEVO - PRVI PROGRAM 1945-1992.
621BRT, Wavre, BelgiaBEL
630NRK, VigraNORVigra Radiomast sprenges ned.mp4
Norddeutscher Rundfunk, DannenbergBRD
Radio Romania, TimisoaraROU
639Czech Radio, LibliceCZEMasts of transmitter Liblice B - 2x355m - former 639kHz / 1500kW
Radio Nacional de Espana, La CorunaE
648BBC, Oxford NessUKFarewell to BBC 648 kHz
657Berliner Rundfunk, Burg, DDRDDRBerliner Rundfunk (DDR) 1987 Aircheck
Moscow 1 / Radio MurmanskSU
RAI, Firenze / NapoliI
666Moscow 1 / Radio VilniusSU
Sudwestfunk, BodenseeBRDSüdwestfunk
675Radio France, MarseilleF
Radio Nedeerland, LopikHOL
NRK, BodoNOR
684RIAS BerlinBRD
Radio Yugoslavia, BeogradYUGOvde Radio Beograd (1979) 1/4
Radio Nacional de Espana, SevillaE
693Berliner Rundfunk, Berlin, DDRDDR
BBC Radio 2UKKuuntele livenä!
702Czech Radio, Banska Bystrica / PresovCZE
NRK, VadsoNORNRK Ingoy :: DXing.info
Moscow 1, KaliningradSUРадио СССР. Передача "С добрым утром!" Июль 1980 года
711Radio France, RennesF
Moscow 2 / Radio TallinnSUPildikesi Laitse raadiojaamast | Mägedest paremad on mäed, kus pole veel olnud!
720Radio Free Europe, LangenbergBRD
729Elleniki Radio, AthensGRC
Radio Nacional de Espana, Oviedo / MalagaE
738Radio Nacional de Espana, BarcelonaE
Polskie Radio, PoznanPOL
747Radio Nederland, FlevolandHOL
Bulgarian Radio, PetricBUL
756Deuschlandfunk, BraunschweigBRD
765Moscow 1, Petrozavodsk (Petroskoi)SUKarjalan radiole täudub 90 vot
Radio Suisse, SottensSUI
774Radio Nacional de Espana, ValenciaE
783Stimme der DDR, WeiderauDDRStimme der DDR sendet Nachrichten (1983)
792Radio France, LimogesF
801Bayersicher Rundfunk, Munchen / NurnbergBRD
Moscow 2 / Radio LeningradSU
810BBC Radio Scotland, BurgheadUK
Radio SkopjeYUG
819Warsaw 3, PolandPOL
Radio AndorraAND
828Radio Bulgaria, SumenBUL
Norddeutscher Rundfunk, HannoverBRDhttps://youtu.be/bLt7P64Sqp0
837Radio France Inter, NantesF
846RAI, RomaI
855RIAS BerlinBRDStudio 89 RIAS Dance Show 1984
Radio Romania, BucurestROU
Radio Nacional de Espana, MurciaEKuuntele livenä!
864Radio France Inter, Villebon-sur-YvetteF
873American Forces Network, FrankfurtBRDAFN Berlin 88FM 1983 AFN-Disco
Moscow 3, LeningradSU
Moscow 3, KaliningardSU
882Radio DDR, Könings WunsterhausenDDR100 JAHRE RUNDFUNK FUNKERBERG KÖNIGS WUSTERHAUSEN TV BERICHT 9.2.2020
BBC Radio Wales, WashfordUK40 Years of BBC Radio Wales
Radio Titograd YUG
891Radio Algerie, AlgerALG
Radio Nederland, HulsbergHOL
900RAI, MilanoI
Radio Saudi-Arabia, QurayyatARS
909BBC Radio 2, Brooksman ParkUK9,5mm Home Movie - 1927 - Working on Setting Up BBC Transmitter Brookmans Park,
918Radio Ljubljana, YugoslaviaYUG
927BRT, Wolvertem, BelgiaBEL
936Radio Bremen, BremenBRD
945Radio France Inter, ToulouseF
Moscow 2, Radio RigaSU
954Czech Radio, DobrochovCZE
963Yleisradio, Turku 1, TurkuFINTurun yleisradioaseman säännölliset lähetykset aloitettiin 13.2.1936
Radio CarolineRadio Caroline - Pirate Radio Ships 1965
972Norddeutscher Rundfunk, HamburgBRD
981Radio Algerie, AlgerALG
990RIAS BerlinBRD
999Berliner Rundfunk, HoyerswerdaDDR
Moscow 1 / Radio Kishinev, MoldaviaSU
1008Radio Nederland, FlevolandHOL
1017Sudwestfunk, RheinsenderBRD
1026ÖRF, Graz / LinzAUT
1035Moscow 1 / Radio TallinnSUhttp://kairits.blogspot.com/2018/06/laitse-raadiojaam-taaskulastus-laitse.html
Radio Portugal, LisbonPOR
1044Radio DDR, Dresden / WachenbrunnDDR
Elleniki Radio, ThessalonikiGRC
1053BBC Radio 1UKKuuntele livenä!
Radio Romania, IasiROU
1062Danmarks Radio, KalundborgDNK
1071Czech Radio, PrahaCZE
1080Polskie Radio, KatowicePOL
1089BBC Radio 1UKBBC Radio 1 - Top 20 (18-Dec-1977) (*almost FULL SHOW!)
1098Czech Radio, Velke KostolanyCZE
1107American Forces Network, MunchenBRD
Radio Novi SadYUG
1116RAI, BariI
1125Radio Bulgaria, Stara ZagoraBUL
1134Radio Beograd, YugoslaviaYUG
1143American Forces Network, StuttgartBRD
Moscow 2, KaliningardSU
1152Radio Romania, ClujROU
1161Radio France Inter, StrasbourgF
1170Radio Koper, YugoslaviaYUGSigla fine trasmissioni RADIO KOPER CAPODISTRIA 1170 KHZ
Moscow 1, KrasnodarSU
1179Sveriges Radio, Motala, SwedenSMotala-Orlunda långvågssändare
Radio Romania, BacauROU
1188Magyar Radio, SzolnokHNG
1197Voice of America, Munchen / IsmaningBRDVoice of America Sign Off
1206Polskie Radio, Wroclaw / ZorawinaPOL
Radio France Inter, BordeauxF
1215BBC Radio 3UK
Radio Tallinn, Tarto / OrissaareSU
1224Radio Bulgaria, VidinBUL
1233Czech radio, MelnikCZD
1242Yleisradio, VaasaFINVaasan uusi yleisradioasema valmistui 11.6. 1936.
Radio France Inter, MarseilleF
1251Magyar radio, Petöfi Radio, SiofokHNGHallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975
1260Elleniki Radio, AthensGRC
Radio Nacional de EspanaE
1269Deuschlandfunk, NeumunsterBRDDeutschlandfunk vom 1. Januar 1962
1278Yleisradio, Turku 2, TurkuFIN
Radio France Inter, StrasbourgF
RTE, CorkIRL
1287Czech Radio, Liblise / LitomyslCZE
1296BBC World ServiceUK
1305Warsaw 3, LodzPOL
1314NRK, KvitsoyNORhttps://www.nrk.no/video/forste-radiomast-paa-kvitsoy-sprengt_68493
1323Radio Moscow via Radio DDRDDR
1332RAI RomeI
Czech Radio, DomamilCZE
Radio Tallinn, Kohtla-Järve / Pärnu / VoruSU
1341BBC Radio Ulster, LisnagarveyUKBBC Radio Ulster closing down AM 1341khz 09:30UTC 07/05/21
Magyar Radio, Petöfi Radio, LakihegyHNG
1350Radio France, NiceF
1359Stimme der DDRDDR
1368RAI, ItaliaI
Manx RadioUKThe sound of Manx Radio in 1971
1377Radio France, LilleF
1386Moscow 1, KaliningradSU
1395Radio Tirana, LushnjeALB
1404Yleisradio, Helsinki 2, EspooFIN
Radio France, BrestFIN
1413Radio Nacional de Espana, ZaragozaE
Radio Pristina, YugoslaviaYUG
BBC, Masirah Island, Omanin releasemaOMA
1422Saarlandischer Rundfunk, HeusweilerBRDSender Heusweiler: Das war Deutschlands stärkster Mittelwellensender
1431Berliner Rundfunk, DDRDDR
Moscow 1, OdessaSU
1440Radio Luxemburg, MarnachLUXRadio Luxemburg, Dec 1980, äänite Ilkka Suni (audio)
Radio Saudi-Arabia, Ras-as-ZawARS
1449RAI, Sassari / Squinzano, ItaliaI
Sender Fries Berlin, BerlinBRD
1458Radio Romania, ConstantzaROU
Radio Tirana, LushnjeALB[78-04-05] Radio Tirana ~ January 1978 ~ Albanian Radio
1467Radio Monte Carlo, MonacoMCORadio Monte Carlo Jingles 1983-1995
1476ÖRF, Wien-BisambergAUT
Radio Nacional de Espana, BilbaoE
1481Radio DubaiUAE
1485kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto. Aikoinaan mm. Yleisradio Pori
1494Moskovan Radio, LeningradSUРадио Москва - Radio Moscow (Interval Signal)
1502Radio Polonia, Stargard SzczecinskiPOL
Radio Nacional de EspanaE
1512BRT, Wolvertem, BelgiaBEL
Moscow 1 / Radio TallinnSU
1521Czech Radio, CizaticeCZE
Radio Saudi-Arabia
1530Vatican Radio, VatikaaniCVANinety Years of Vatican Radio - A history in photographs 12 Feb 2021
Radio RomaniaROU
1539Deutschlandfunk, MainflingenBRD
1548Capital Radio, LontooUKCapital Radio Jingles - 1970s
Moskovan Radio, UkrainaSU
Deutsche WelleBRD
1557Radio France, NizzaF
Radio Malta, CyclopsMLT
Moscow 1, Kaunas / LiepajaSU
1566Schweizer Radio, SarnenSUI
Moscow 2, LeningardSU
1575Radio DDR 1, BurgDDR
RAI, Genova, ItaliaI
1584kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto
1593Westdeutscher Rundfunk, LangenbergBRD
1602kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto.

Suosituimmat