Ulkomaisten radioasemien kuuntelu alkoi jo 1920-luvulla ennen Suomen Yleisradion aikaa. Radiotekniikasta kiinnostuneet rakensivat itselleen ja muille yksinkertaisia vastaanottimia, joilla saattoi kuunnella paikallisen aseman lisäksi myös ulkomaisia asemia.
1920-luvun alussa toimi Suomessa kymmenenkunta yksityistä radioasemaa. Niistä vain varakkaimmat kykenivät lähettämään muutaman tunnin päivässä, koska lähettimet ja sähkö olivat kalliita.
Radiokuuntelijoiden Radio-lehti julkaisi ajankohtaisia luetteloita ulkomaisista radioasemista. Viereinen 1.7.1924 ilmestynyt luettelo sisälsi yli 40 kuultavissa olevaa asemaa ympäri Eurooppaa. Radio oli laite joka kiinnosti ja vie ajatukset maailmalle.
Suomen Kuvalehti julkaisi 9.2.1924 kidevastaanottajan ohjeet ja innosti koululaisia rakentamaan halvan kideradion, johon tarvittiin vain kahdeksan helposti saatavaa osaa.
”Harva on se paikkakunta enää Suomessa, jossa ei joku kuuntelija istuisi pari kolme tuntia illassa kuulemassa ainakin Königsbergiä ja useat melkein kaikkia Englannin ja Saksan yleisradioasemia. Muutamat kuulevat säännöllisesti lisäksi Etelä-Europan asemista Roomaa ja Madridia niin kaukanakin kuin Nilsiässä”, kirjoittaa radiokuuntelijoiden Langaton-lehti 1.1.1925
Tuon aikakauden radioasemat lähettivät pitkä- ja keskiaaltotaajuuksilla. Ne kuuluivat päiväsaikaan korkeintaan muutamia kymmeniä kilometrejä. Pimeällä kuuluvuusalue laajeni monikymmenkertaisesti. On se ollut melkoinen kulttuuriloikka, kun Madrid ja Rooma on kuulunut Nilsiässä joskus 1920-luvulla!
Tuskin Madridin ja Rooman radiossa oli ajateltu suomalaisia kuuntelijoita tai aseman kuulumista ylipäätään jossain Euroopan toisella puolella. Tällainen kaukokuuluminen oli ilmiönä uusi ja sitä osattiin hyödyntää vasta vuosia myöhemmin. Tämä oli myös lähtölaukaus esperantolle, sille espanjan kielen sukuiselle kielelle josta ajateltiin ”kansainvälistä radiokieltä”. Esperanto voisi yhdistää kaikki kansat ympäri maapallon, niin Radio-lehdessä 1.7.1924 haaveiltiin.
Lahden suurasema valmistui 22.4.1928 ja sen myötä Suomen Yleisradion lähetykset alkoivat kuulua suuressa osassa maata. Jotta radion kuuntelu ei olisi haitannut normaalielämää, päiväohjelmat lähetettiin klo 12-13 ja iltaohjelmat klo 18 – 22. Lauantai-iltaisin lähetettiin ”ravintolasta tanssimusiikkia klo 24:ään asti”, kertoo Ylen vuosikertomus vuodelta 1929.
1930-luvulla kuunneltiin jatsit, klassiset, poliittiset puheet ja valssitkin pitkälti ulkomaisten asemien kautta. Vieressä leike Radiokuuntelija-lehdestä 9.5.1937. Lehdessä esiteltiin viikoittain kotimaiset ja ulkomaiset radio-ohjelmat.
Radio propagandavälineenä
Radiossa oli voimaa myös propagandavälineenä. Suomen vapausradio ja Moskovan radion suomenkieliset lähetykset alkoivat syksyllä 1939, aivan talvisodan kynnyksellä levittämään Neuvostoliiton propagandaa Suomeen.
Kuuntele Moskovan Tiltua Ylen Elävän Arkiston sivuilta. ”Tiltuiksi” kutsuttiin jatkosodan aikana kaikkia Neuvostoliiton suomenkielisiä naispropagandisteja. ”Moskovan Tiltu” oli oikealta nimeltään Aino Kallio. ”Leningradin Tiltuna” toimi Inkeri Lehtinen, ”Petroskoin Tiltu” puolestaan oli Saimi Maria Virtanen.
Neuvostoliitto lähetti propagandaohjelmia omillakin taajuuksillaan, mutta neuvostopropagandistit häiritsivät myös suomalaisia radio-ohjelmia välihuudoin. Näitä pyrittiin vaimentamaan mm. häiriöääntä lähettämällä.
Rintamakirjeenvaihtaja A.Haapakoski vieraili Petroskoin Tiltun puhepaikassa lokakuussa 1941. Vierailusta voi lukea Laatokka-lehdestä 10.10.1941.
”Uskotteko korvianne”, kysyy Radiokuuntelija-lehti 17.9.1939. Ulkomaisten radioasemien kuuntelija kuulee monenlaisia tarinoita. ”Ensimmäiset sotaraportit rintamiltä sai tietää ulkomaiden kuuntelija radiostaan. Ensimmäiset vastapuolen väitteet niitten perättömyydestä niinikään. Ja sen jälkeen on jatkunut tämä langaton tykkituli lisääntyvällä vauhdilla. Seuraavan aamun lehdistä näkee vain varjon siitä.”.
”BBC:n suomenkielinen toimitus alkoi lähettää radio-ohjelmia Lontoosta 18.3.1940, vain viisi päivää talvisodan päättymisen jälkeen. Ohjelmien alkuperäinen tarkoitus oli välittää sodan hävinneeseen ja sotasensuurin alaiseen Suomeen uutisia, tietoja ja kommentteja, padota Saksan vaikutusvallan kasvua Suomessa ja tukea Suomen säilymistä itsenäisenä maana”, kirjoittaa Kansalliskirjasto tiedotteessaan.
Kiinnostus Iso-Britanniaa kohtaan lisääntyi kotirintamalla. ”Englannin sodanjulistus Suomelle joulukuussa 1941 oli hankala kysymys, sillä maahan suhtauduttiin suopeasti ja englantilaisia radiolähetyksiä kuunneltiin Suomessa ahkerasti.”, toteaa Petteri Mäkinen gradussaan ”Historian punaiset langat”.
Lapplandsender (virallisesti Soldatensender Lappland) oli saksalaisten radioasema Suomen Lapissa jatkosodan aikana. Asema lähetti Rovaniemen Kursunkijärveltä taajuudella 297 kHz sekä lyhyillä aalloilla 11810 ja 6593 kHz. Aseman ohjelmisto oli viihteellistä, pääasiassa kevyttä musiikkia, mutta myös kuunnelmia, uutisia ja suomen kielen harjoituksia. Ohjelmaa saatettiin lähettää jopa 18 tuntia vuorokaudessa. Lähetyksillä oli runsaasti myös suomalaisia kuuntelijoita, musiikin lisäksi erityisen suosittuja olivat päivittäin kello 15 suomeksi luetut Saksan sodanjohdon kuulutukset.
Syyskuussa 1944 alkaneen Lapin sodan aikana saksalainen Vapaan Suomen radio lähetti natsi-Saksan propagandaa suomalaisille Suomen katkaistua suhteensa Saksaan ja tehtyä rauhan Neuvostoliiton kanssa.
Saksalaiset käyttivät radiota aseena myös Saksan häviön jälkeen. Kesäkuussa 1945 havaittiin Ruotsissa ”Laiton natsisaksalainen radioasema, joka käyttää nimeä ”Horstwessel”, lähetti maanantai-iltana tietojaan avaruuteen. Se ilmoitti aikovansa aloittaa säännölliset lähetykset syyskuussa”, kertoo Laatokka-lehti 13.6.1945.
Kylmä sota kuului radiosta

”Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä alkoi 1940-luvun lopulla kylmä sota. Eurooppa ja koko maailma jakaantuivat kahteen toisilleen vihamieliseen ryhmään. Nämä ryhmät olivat Neuvostoliiton johtama kommunistinen itäblokki ja Yhdysvaltojen johtama demokraattinen länsiblokki.
Länsiblokki perusti vuonna 1949 sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Nato. Itäblokki puolestaan perusti 1955 oman sotilasliiton, jonka nimeksi tuli Varsovan liitto. Siihen kuuluivat Neuvostoliiton lisäksi melkein kaikki Itä-Euroopan valtiot. Jos kahden valtion välillä alkaisi sota, niin kaikki valtiot joutuisivat mukaan sotaan. Se tarkoittaisi kolmannen maailmansodan syttymistä.”, kertoo HiMa-sivusto.
Tämä vastakkainasettelu kuului myös ihan tavallisen matkaradion AM- tai MW-alueella. Lännestä lähetettiin musiikkia ja puhetta itään ja idästä samaa tavaraa länteen. Tukalin paikka oli varmaan Länsi-Berliini, jossa toimi amerikkalaisten ylläpitämä RIAS Berlin (Rundfunk im amerikanischen Sektor), brittiläinen British Forces Broadcasting Service ja länsisaksalainen Sender Fries Berlin. Berliinin muurin toisella puolella oli DDR:n radio ja valtio, sekä sen erityiskanavat Berliner Rundfunk ja DT64 Jugend Radio. Berliinin muurin kummallakin puolella oli mahdollisuus kuunnella myös muitakin asemia.
”Yhdysvaltojen asevoimien aseman AFN (Armed Forces Network) ohjelmisto oli hyvin jazzpitoista, ja sillä oli lukuisia kuulijoita myös helsinkiläisnuorison keskuudessa. Myös BBC:n ja Voice of American tarjonta olivat korvaamattomia suomalaisille jazzharrastajille.”, kertoo Seura-lehti 16.7.2022. Pianisti Esa Katajavuori ”kuunteli kidekoneen avulla jazzia Voice Of America -radiokanavalta jopa koulussa oppituntien aikana”. Luulen, ettei Esa ollut ainoa.
Voice of American ”Jazz Hour” oli suosittu radio-ohjelma, jolla sanotaan olevan 30 miljoonaa viikoittaista kuulijaa ympäri maailmaa. Jazz Hour -ohjelman toimittaja Willis Conover vieraili jopa Tallinnan jazz-juhlilla vuonna 1967.
Ulkomaisten radioasemien suomenkieliset lähetykset
Kylmä sota toi AM-alueelle myös ulkomaisten asemien suomenkieliset lähetykset. Suomenkielistä ohjelmaa tarjosi Petroskoin Radio (765 kHz), Radio Tallinna (1035 kHz), Norjan radion Vadson (Vesisaaren toimitus, 702 kHz), Moskovan Radio (1494 kHz) ja Radio Polonia (1503 kHz) Puolasta. Näiden lisäksi myös lyhytaaltotaajuuksilla oli suomenkielisiä ohjelmia lähettäviä asemia mm. BBC ja uskonnolliset IBRA-radio sekä Vatikaanin Radio.
Kuuntele Radio Tallinnan suomenkielistä lähetystä vuodelta 1980. Siinä Suomen ja Neuvostoliiton nuoret kokoontuivat Leningradissa kulttuurin ja ystävyyden merkeissä. Linkistä löydät myös muita Tallinnan Radion suomenkielisiä lähetyksiä vuosilta 1955 – 2006.
Puolan yleisradion ulkomaanpalvelu, Radio Polonia aloitti suomenkieliset lähetykset vuonna 1953. Lähetykset päätyivät tammikuussa 1992.
BBC lopetti suomenkieliset lähetykset joulukuun lopussa 1997. Moskovan Radion suomenkieliset radiolähetykset loppuivat 27.3.2009. Vatikaanin Radion suomenkieliset lähetykset päättyivät vuonna 2014.
Kansa halusi kuulla musiikkia
Kansallisissa yleisradioyhtiöissä populaarimusiikkia (iskelmä-, pop- ja rock-musiikkia) karsastettiin aina 1960-luvulle saakka.
Itämerelle ankkuroidusta laivasta radio-ohjelmia lähettänyt Radio Nord räjäytti pankin, se lähetti uutisilla ja mainoksilla höystettyä kevyttä musiikkia 24 tuntia päivässä. Radio Nordin taajuus oli 606 kHz ja se kuului Suomessa Ahvenanmaan ja Turun seudun lisäksi pitkin etelä- ja länsirannikkoa Helsinkiä ja Poria myöten. Kannattaa katsoa oheinen Radio Nord-filmi.
Radio Nordin jälkeen meren aalloille ilmeistyi Radio Caroline. Radio Caroline on brittiläinen radioasema. Se aloitti lähetyksensä 28. maaliskuuta 1964 laivalta, joka oli ankkuroitu kansainvälisille vesille Englannin rannikon läheisyyteen Felixstowen edustalle Suffolkissa. Kuuntele Radio Carolinen ohjelmaa vuodelta 1966.
Helsingin Sanomat 8.12.1964: ”Kaupalliset radioasemat – varsinkin Eurooppa 1 ja Radio Luxemburg – ovat jo saaneet yleisökseen 80 % Ranskan radiokuuntelijoista”.
Populaarimusiikin kaipuu vie 1970- ja 1980-luvun nuoret ja nuoret aikuiset mm. BBC Radio 1 ja Radio Luxemburgin syövereihin. Yksi syy ulkomaisten asemien kuuntelun suureen suosioon oli sekin, että Yle lopetti radio- ja tv-ohjelmansa ennen keskiyötä, yleensä klo 22 – 23. Ylen Yöradio aloitti vasta vuonna 1990.

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista seurasi ulkomaisia radiolähetyksiä
Helsingin Sanomat 15.3.1970 kirjoittaa: ”Noin puolitoista miljoonaa suomalaista seuraa ulkomaisia radiolähetyksiä ilmenee Tampereen yliopistossa ulkomaisten radio-ohjelmien seuraamisesta Suomessa tehdyssä tutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kuunteli vuonna 1964 lähes miljoona henkilöä ulkomaisia radiolähetyksiä ja jo vuonna 1968 pelkästään suomenkielisiä ulkomailta lähetettyjä ohjelmia lähes 700.000.Viihteellistä ohjelmaa seurataan eniten Itä- ja Länsi-Saksasta, Ruotsista ja Luxemburgista, uutislähetyksiä Englannista, Ruotsista, Länsi-Saksasta, Virosta ja Neuvostoliitosta. Päivittäin kuuntelijoita on tutkimuksen arvion mukaan keskimäärin 100 000. Paljon kouluja käyneet seuraavat ahkerammin ulkomaisia radiolähetyksiä, samoin kokoomuksen ja liberaalien kannattajat.”
Mitä radion AM-alueelta kuului 1980-luvulla?
Päivällä AM-alueelta kuului kohinan lisäksi vain lähialueen asemia. Suomen Yle kuului suomen- ja ruotsinkielisillä ohjelmilla asteikon eri kohdissa (558, 963, 1278 ja 1404 kHz). Ruotsin Radio kuului taajuudelta 1179 kHz. Norja kuului parhaiten Pohjois-Suomessa, taajuuksilla 630 ja 702 kHz. Neuvostoliiton radio-ohjelmaa välitti Leningradin, Murmanskin, Petroskoin ja Tallinnan voimakkaat lähettimet.
Asemavalikoima kasvoi iltaan mennessä. Runsaimmillaan yön tunteina ihan tavallisesta matkaradiostakin saattoi kuulla toistasataa radioasemaa ympäri Eurooppaa, hieman Afrikasta ja lähi-idästäkin. Katso asemaluetteloa 1980-luvun lopulta tästä alta. Sieltä löydät taajuuksien lisäksi myös Wikipedia-linkkejä asemille, Youtube-videoita ja ääninäytteitä.
1980-luku oli myös ulkomaisten lyhytaaltoasemien (radiossa SW-alue) kuuntelijan juhlaa. Kovin harvassa oli me maapallon maat joilla ei ollut ulkomaille lähettävää asemaa.
DX-Kerho Suomi perustettiin tammikuussa 1958 ulkomaisten radioasemien kuuntelijoiden yhdistykseksi. Siitä muotoutui yli 2000 jäsenen Suomen DX-kuuntelijat ry jonka huippuaikaa oli 1980-luku,
Ulkomaisten asemien kuuntelu hiipui 1980-luvun lopulla. Ensin tuli Suomeen paikallisradiot, sitten Yleisradion RadioMafia, sitten tietokoneet, tietokonepelit ja Internet. 1990-luvun aikana näille ”muinaistaajuuksille” ilmestyi vielä sähkö- ja etenkin atk-laitteiden aiheuttamia häiriöitä, joka hankaloitti kuuntelua entisestään.
Tervemenoa keskiaalloille
Näillä ”muinaistaajuuksilla” on edelleen asemia. Katso löytyykö kodistasi radiota jossa AM- tai MW-alue. Kokeile kuuletko sieltä illalla mitään?
Näillä ”muinaistaajuuksilla” on edelleen asemia. Ne löytyvät kodin matkaradiosta AM- tai MW-lyhenteellä. Päivällä sieltä varmaan kuuluu sihinää ja surinaa, mutta illalla ja yöllä enemmän. Voit myös kuunnella keskiaaltoja brittiläisen etävastaanottimen kautta. Jos linkistä ei kuulu mitään, klikkaa ruudulla olevia värillisiä pystyviivoja. Keskipitkiltä aalloilta aikoina kuuluvia asemia löydät MWLIST-sivuilta.
taajuus (kHz) | Asema, lähetin, maa (station, transmitter site) | country | Audio, photos, something special, video etc | |
---|---|---|---|---|
155.0 | Deutschlandfunk, Donebach | BRD | Sprengung Sendetürme Donebach | |
155.0 | Radio Romania, Brasov | ROM | ||
NRK Tromssa | NOR | |||
164.0 | Radio France, Allouis | F | France Inter 162 kHz : sound of silence | |
173.0 | Moscow 1, Rostov-da-Donu | SU | ||
Moscow 1, Kaliningard | SU | |||
179.0 | Stimme der DDR, Oranienburg | DDR | Stimme der DDR sendet Nachrichten (1983) | |
185.0 | Europe No 1, Saarlouis | BRD | EUROPE 1 AU BON VIEUX TEMPS 1955-1995 | |
191.0 | Sveriges Radio, Motala | S | Sveriges Radios historia | |
200.0 | BBC Radio 4 | UK | Kuuntele livenä! | |
Moscow 2, Leningrad | SU | |||
Polskie Radio, Warsawa | POL | |||
209.0 | Deutschlandfunk, Munchen | BRD | ||
Moscow 1, Kiew | SU | |||
218.0 | Radio Monte Carlo, Monaco | MCO | ||
NRK, Oslo | NOR | |||
227.0 | Polskie Radio, Konstantynow | POL | Kuuntele livenä! | |
236.0 | Radio Luxembourg | LUX | ||
Moscow 1, Leningrad | SU | |||
245.0 | Danmarks Radio, Kalundborg | DNK | ||
254.0 | Yleisradio, Lahti | FIN | Mastolan ja Radiomäen historia - Radio- ja tv-museo Mastola | |
263.0 | Radio Bulgaria, Plovdiv | BUL | ||
Moscow 1, Moskova | SU | |||
Radio Wolga, Burg | DDR | Radio Volga (Broadcast History) | ||
272.0 | Czech radio, Topolna | CZE | ||
281.0 | Moscow 1, Minsk | SU | ||
531.0 | Kringvarp Foroya, Färsaaret | |||
Schweizer Radio, Beromuster | SUI | New lease of life for historic radio transmitter | ||
Radio DDR 1, Leipzig | DDR | |||
540.0 | BRT, Wavre, Belgia | BEL | ||
Yleisradio, Oulu | FIN | |||
Magyar Radio, Radio Kossuth, Solt | HNG | Hallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975 | ||
549.0 | Deutschlandfunk, Thurnau / Nordkirchen | BRD | ||
Moscow 1, Minsk | SU | |||
Moscow 1, Leningrad | SU | |||
558.0 | Yleisradio, Helsinki 1, Tapiola | FIN | ||
Radio DDR 1, Rostock | DDR | Radio DDR sendet Nachrichten (1979) | ||
567.0 | RTE Tullamore | IRL | RTÉ Medium Wave - Final Song Before Closedown 24/03/08 | |
Sender Fries Berlin, Berlin, BRD | BRD | |||
576.0 | Radio DDR 1, Schwerin | DDR | Stimme der DDR sendet Nachrichten (1983) | |
Suddeutscher Rundfunk, Munlacker | BRD | |||
Moscow 1 / Radio Riga | SU | |||
Bulgarian Radio, Vidin | BUL | |||
585.0 | ÖRF, Wien-Bisamberg | AUT | BISAMBERG SPRENGUNG MW-Sender Bisamberg | |
Radio Nacional de Espana, Madrid | E | |||
594.0 | Hessischer Rundfunk, Frankfurt | BRD | ||
603.0 | Radio France, Lyon | F | ||
612.0 | Moscow 2, Tallinn | SU | Photoblog: Laitse raadiojaam - taaskülastus // Laitse radio station re-visited | |
Moscow 2, Petrozavodsk | SU | |||
Radio Sarajevo | YUG | RADIO SARAJEVO - PRVI PROGRAM 1945-1992. | ||
621.0 | BRT, Wavre, Belgia | BEL | ||
630.0 | NRK, Vigra | NOR | Vigra Radiomast sprenges ned.mp4 | |
Norddeutscher Rundfunk, Dannenberg | BRD | |||
Radio Romania, Timisoara | ROU | |||
639.0 | Czech Radio, Liblice | CZE | Masts of transmitter Liblice B - 2x355m - former 639kHz / 1500kW | |
Radio Nacional de Espana, La Coruna | E | |||
648.0 | BBC, Oxford Ness | UK | Farewell to BBC 648 kHz | |
657.0 | Berliner Rundfunk, Burg, DDR | DDR | Berliner Rundfunk (DDR) 1987 Aircheck | |
Moscow 1 / Radio Murmansk | SU | |||
RAI, Firenze / Napoli | I | |||
666.0 | Moscow 1 / Radio Vilnius | SU | ||
Sudwestfunk, Bodensee | BRD | Südwestfunk | ||
675.0 | Radio France, Marseille | F | ||
Radio Nedeerland, Lopik | HOL | |||
NRK, Bodo | NOR | |||
684.0 | RIAS Berlin | BRD | ||
Radio Yugoslavia, Beograd | YUG | Ovde Radio Beograd (1979) 1/4 | ||
Radio Nacional de Espana, Sevilla | E | |||
693.0 | Berliner Rundfunk, Berlin, DDR | DDR | ||
BBC Radio 2 | UK | Kuuntele livenä! | ||
702.0 | Czech Radio, Banska Bystrica / Presov | CZE | ||
NRK, Vadso | NOR | NRK Ingoy :: DXing.info | ||
Moscow 1, Kaliningrad | SU | Радио СССР. Передача "С добрым утром!" Июль 1980 года | ||
711.0 | Radio France, Rennes | F | ||
Moscow 2 / Radio Tallinn | SU | Pildikesi Laitse raadiojaamast | Mägedest paremad on mäed, kus pole veel olnud! | ||
720.0 | Radio Free Europe, Langenberg | BRD | ||
729.0 | Elleniki Radio, Athens | GRC | ||
Radio Nacional de Espana, Oviedo / Malaga | E | |||
738.0 | Radio Nacional de Espana, Barcelona | E | ||
Polskie Radio, Poznan | POL | |||
747.0 | Radio Nederland, Flevoland | HOL | ||
Bulgarian Radio, Petric | BUL | |||
756.0 | Deuschlandfunk, Braunschweig | BRD | ||
765.0 | Moscow 1, Petrozavodsk (Petroskoi) | SU | Karjalan radiole täudub 90 vot | |
Radio Suisse, Sottens | SUI | |||
774.0 | Radio Nacional de Espana, Valencia | E | ||
783.0 | Stimme der DDR, Weiderau | DDR | Stimme der DDR sendet Nachrichten (1983) | |
792.0 | Radio France, Limoges | F | ||
801.0 | Bayersicher Rundfunk, Munchen / Nurnberg | BRD | ||
Moscow 2 / Radio Leningrad | SU | |||
810.0 | BBC Radio Scotland, Burghead | UK | ||
Radio Skopje | YUG | |||
819.0 | Warsaw 3, Poland | POL | ||
Radio Andorra | AND | |||
828.0 | Radio Bulgaria, Sumen | BUL | ||
Norddeutscher Rundfunk, Hannover | BRD | https://youtu.be/bLt7P64Sqp0 | ||
837.0 | Radio France Inter, Nantes | F | ||
846.0 | RAI, Roma | I | ||
855.0 | RIAS Berlin | BRD | Studio 89 RIAS Dance Show 1984 | |
Radio Romania, Bucurest | ROU | |||
Radio Nacional de Espana, Murcia | E | Kuuntele livenä! | ||
864.0 | Radio France Inter, Villebon-sur-Yvette | F | ||
873.0 | American Forces Network, Frankfurt | BRD | AFN Berlin 88FM 1983 AFN-Disco | |
Moscow 3, Leningrad | SU | |||
Moscow 3, Kaliningard | SU | |||
882.0 | Radio DDR, Könings Wunsterhausen | DDR | 100 JAHRE RUNDFUNK FUNKERBERG KÖNIGS WUSTERHAUSEN TV BERICHT 9.2.2020 | |
BBC Radio Wales, Washford | UK | 40 Years of BBC Radio Wales | ||
Radio Titograd | YUG | |||
891.0 | Radio Algerie, Alger | ALG | ||
Radio Nederland, Hulsberg | HOL | |||
900.0 | RAI, Milano | I | ||
Radio Saudi-Arabia, Qurayyat | ARS | |||
909.0 | BBC Radio 2, Brooksman Park | UK | 9,5mm Home Movie - 1927 - Working on Setting Up BBC Transmitter Brookmans Park, | |
918.0 | Radio Ljubljana, Yugoslavia | YUG | ||
927.0 | BRT, Wolvertem, Belgia | BEL | ||
936.0 | Radio Bremen, Bremen | BRD | ||
945.0 | Radio France Inter, Toulouse | F | ||
Moscow 2, Radio Riga | SU | |||
954.0 | Czech Radio, Dobrochov | CZE | ||
963.0 | Yleisradio, Turku 1, Turku | FIN | ||
Radio Caroline | Radio Caroline - Pirate Radio Ships 1965 | |||
972.0 | Norddeutscher Rundfunk, Hamburg | BRD | ||
981.0 | Radio Algerie, Alger | ALG | ||
990.0 | RIAS Berlin | BRD | ||
999.0 | Berliner Rundfunk, Hoyerswerda | DDR | ||
Moscow 1 / Radio Kishinev, Moldavia | SU | |||
1008.0 | Radio Nederland, Flevoland | HOL | ||
1017.0 | Sudwestfunk, Rheinsender | BRD | ||
1026.0 | ÖRF, Graz / Linz | AUT | ||
1035.0 | Moscow 1 / Radio Tallinn | SU | http://kairits.blogspot.com/2018/06/laitse-raadiojaam-taaskulastus-laitse.html | |
Radio Portugal, Lisbon | POR | |||
1044.0 | Radio DDR, Dresden / Wachenbrunn | DDR | ||
Elleniki Radio, Thessaloniki | GRC | |||
1053.0 | BBC Radio 1 | UK | Kuuntele livenä! | |
Radio Romania, Iasi | ROU | |||
1062.0 | Danmarks Radio, Kalundborg | DNK | ||
1071.0 | Czech Radio, Praha | CZE | ||
1080.0 | Polskie Radio, Katowice | POL | ||
1089.0 | BBC Radio 1 | UK | BBC Radio 1 - Top 20 (18-Dec-1977) (*almost FULL SHOW!) | |
1098.0 | Czech Radio, Velke Kostolany | CZE | ||
1107.0 | American Forces Network, Munchen | BRD | ||
Radio Novi Sad | YUG | |||
1116.0 | RAI, Bari | I | ||
1125.0 | Radio Bulgaria, Stara Zagora | BUL | ||
1134.0 | Radio Beograd, Yugoslavia | YUG | ||
1143.0 | American Forces Network, Stuttgart | BRD | ||
Moscow 2, Kaliningard | SU | |||
1152.0 | Radio Romania, Cluj | ROU | ||
1161.0 | Radio France Inter, Strasbourg | F | ||
1170.0 | Radio Koper, Yugoslavia | YUG | Sigla fine trasmissioni RADIO KOPER CAPODISTRIA 1170 KHZ | |
Moscow 1, Krasnodar | SU | |||
1179.0 | Sveriges Radio, Motala, Sweden | S | Motala-Orlunda långvågssändare | |
Radio Romania, Bacau | ROU | |||
1188.0 | Magyar Radio, Szolnok | HNG | ||
1197.0 | Voice of America, Munchen / Ismaning | BRD | Voice of America Sign Off | |
1206.0 | Polskie Radio, Wroclaw / Zorawina | POL | ||
Radio France Inter, Bordeaux | F | |||
1215.0 | BBC Radio 3 | UK | ||
Radio Tallinn, Tarto / Orissaare | SU | |||
1224.0 | Radio Bulgaria, Vidin | BUL | ||
1233.0 | Czech radio, Melnik | CZD | ||
1242.0 | Yleisradio, Vaasa | FIN | ||
Radio France Inter, Marseille | F | |||
1251.0 | Magyar radio, Petöfi Radio, Siofok | HNG | Hallo itt radio 50 eves a Magyar Radio - MTV 1975 | |
1260.0 | Elleniki Radio, Athens | GRC | ||
Radio Nacional de Espana | E | |||
1269.0 | Deuschlandfunk, Neumunster | BRD | Deutschlandfunk vom 1. Januar 1962 | |
1278.0 | Yleisradio, Turku 2, Turku | FIN | ||
Radio France Inter, Strasbourg | F | |||
RTE, Cork | IRL | |||
1287.0 | Czech Radio, Liblise / Litomysl | CZE | ||
1296.0 | BBC World Service | UK | ||
1305.0 | Warsaw 3, Lodz | POL | ||
1314.0 | NRK, Kvitsoy | NOR | https://www.nrk.no/video/forste-radiomast-paa-kvitsoy-sprengt_68493 | |
1323.0 | Radio Moscow via Radio DDR | DDR | ||
1332.0 | RAI Rome | I | ||
Czech Radio, Domamil | CZE | |||
Radio Tallinn, Kohtla-Järve / Pärnu / Voru | SU | |||
1341.0 | BBC Radio Ulster, Lisnagarvey | UK | BBC Radio Ulster closing down AM 1341khz 09:30UTC 07/05/21 | |
Magyar Radio, Petöfi Radio, Lakihegy | HNG | |||
1350.0 | Radio France, Nice | F | ||
1359.0 | Stimme der DDR | DDR | ||
1368.0 | RAI, Italia | I | ||
Manx Radio | UK | The sound of Manx Radio in 1971 | ||
1377.0 | Radio France, Lille | F | ||
1386.0 | Moscow 1, Kaliningrad | SU | ||
1395.0 | Radio Tirana, Lushnje | ALB | ||
1404.0 | Yleisradio, Helsinki 2, Espoo | FIN | ||
Radio France, Brest | FIN | |||
1413.0 | Radio Nacional de Espana, Zaragoza | E | ||
Radio Pristina, Yugoslavia | YUG | |||
BBC, Masirah Island, Omanin releasema | OMA | |||
1422.0 | Saarlandischer Rundfunk, Heusweiler | BRD | Sender Heusweiler: Das war Deutschlands stärkster Mittelwellensender | |
1431.0 | Berliner Rundfunk, DDR | DDR | ||
Moscow 1, Odessa | SU | |||
1440.0 | Radio Luxemburg, Marnach | LUX | Radio Luxemburg, Dec 1980, äänite Ilkka Suni (audio) | |
Radio Saudi-Arabia, Ras-as-Zaw | ARS | |||
1449.0 | RAI, Sassari / Squinzano, Italia | I | ||
Sender Fries Berlin, Berlin | BRD | |||
1458.0 | Radio Romania, Constantza | ROU | ||
Radio Tirana, Lushnje | ALB | [78-04-05] Radio Tirana ~ January 1978 ~ Albanian Radio | ||
1467.0 | Radio Monte Carlo, Monaco | MCO | Radio Monte Carlo Jingles 1983-1995 | |
1476.0 | ÖRF, Wien-Bisamberg | AUT | ||
Radio Nacional de Espana, Bilbao | E | |||
1481.0 | Radio Dubai | UAE | ||
1485.0 | kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto. Aikoinaan mm. Yleisradio, Pori | |||
1494.0 | Moskovan Radio, Leningrad | SU | Радио Москва - Radio Moscow (Interval Signal) | |
1502.0 | Radio Polonia, Stargard Szczecinski | POL | ||
Radio Nacional de Espana | E | |||
1512.0 | BRT, Wolvertem, Belgia | BEL | ||
Moscow 1 / Radio Tallinn | SU | |||
1521.0 | Czech Radio, Cizatice | CZE | ||
Radio Saudi-Arabia | ||||
1530.0 | Vatican Radio, Vatikaani | CVA | Ninety Years of Vatican Radio - A history in photographs 12 Feb 2021 | |
Radio Romania | ROU | |||
1539.0 | Deutschlandfunk, Mainflingen | BRD | ||
1548.0 | Capital Radio, Lontoo | UK | Capital Radio Jingles - 1970s | |
Moskovan Radio, Ukraina | SU | |||
Deutsche Welle | BRD | |||
1557.0 | Radio France, Nizza | F | ||
Radio Malta, Cyclops | MLT | |||
Moscow 1, Kaunas / Liepaja | SU | |||
1566.0 | Schweizer Radio, Sarnen | SUI | ||
Moscow 2, Leningard | SU | |||
1575.0 | Radio DDR 1, Burg | DDR | ||
RAI, Genova, Italia | I | |||
1584.0 | kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto | |||
1593.0 | Westdeutscher Rundfunk, Langenberg | BRD | ||
1602.0 | kymmeniä paikallisasemia, ns yhteisaalto. | |||