7.5 C
Helsinki
KotiDX-kuunteluRadiohäirintälähetin 602, Tallinna on muisto suurvaltojen radiosodasta

Radiohäirintälähetin 602, Tallinna on muisto suurvaltojen radiosodasta

Radiohäirintäasema 602, Tallinna - former radiojamming station 602, Tallinn, Estonia. Photo: Raimo Mäkelä. Klikkaa isommaksi, Click to open.
Radiohäirintäasema 602, Tallinna – former radiojamming station 602, Tallinn, Estonia. Photo: Raimo Mäkelä. Klikkaa isommaksi, Click to open.

Tämä Tallinnan keskustan laitamilla seisova masto on muisto kylmästä sodasta. Se on neuvostoliittolaisen radiohäirintäaseman numero 602:n lähetinantenni.

Mitä on radiohäirintä? Radiohäirintä on toimintaa, jolla pyritään estämään radiokuuntelijaa vastaanottamasta tiettyä lähetystä.

Kylmän sodan aikana juuri tästä paikasta pyrittiin estämään Viroon ja Neuvostoliittoon suunnattujen venäjän- ja vironkielisten lyhytaaltolähetysten kuuntelu. Häirittäväksi joutuivat brittiläisen BBC:n, amerikkalaisen Voice of American (VOA), saksalaisen Deutsche Wellen (DW), amerikkalaisten Radio Free Europen (RFE) ja Radio Libertyn lähetykset. Häirintää tehtiin lähettämällä samalla taajuudella häiriöääntä, esim. kovaäänisen moottorin ääntä.

Tämä masto sijaitsee Tallinnassa Luha-kadun varrella. Lähinnä kartassa on Tallinnan Teknillinen korkeakoulu, jossa varsinaiset häirintälähettimet lienevät sijainneen. Katso paikkaa Google Mapsista ja tutustu ympäristöön.

Mastoa voi myös ihalla laivan kannelta Tallinnan satamassa. Masto kohoaa korkeuksiin Viru Hotellin oikealla puolella. Kuva.

Masto palvelee nyt sananvapautta. Siinä on lukuisien puhelinoperaattorien laitteita.

Tallinnan häirintälähettimet

Empire of Noise -dokumentin mukaan kaikissa suurimmissa neuvostokaupungeissa oli lukuisia häirintälähettimiä. Oli paikallisia pikkulähettimiä kaupunkitaajamille ja isompia lähettimiä kokonaisen kaupungin häirintätarpeeseen. Tallinnassa nämä suuremmat lähettimet oli sijoitettu Luha-kadun varrelle (Tallinnan teknillisen korkeakoulun taakse) ja Töötuse – Kopli-katujen risteykseen. Jälkimmäisessä on nykyään huoltoasema ja Rimi-ruokakauppa.

Luha-kadun varrella on ilmeisesti ollut kolme antennimastoa joiden välissä on roikkunut varsinaiset antennit. Mastoista kaksi on purettu. Ainut jäljelle jäänyt on nyt valjastettu puhelinoperaattorien käyttöön.

Miltä radiohäirintä kuullostaa – kuuntele esimerkkejä

Alla amerikkalaisen Voice of America-radioaseman jazz-ohjelmaa. Radiohäirintä alkaa kun jazz-ohjelma päättyy ja sen jälkeen alkaa unkarinkielinen ohjelma. Tämä on Matti Asikaisen äänite 1960-luvun alusta. VOA Munich transmission:  start of hungarian language programm and radiojamming, recorder at early 60s.


Radio Free Europe, tunnusmelodia ja häirintäasemien kohinaa. RFE sign on with noise of jammers


Radiohäirintää (erilaisia häirintä-ääniä), many kind of radio jamming


Lisätietoja:

Suosituimmat