
Tämä Tallinnan laitamilla seisova masto on muisto kylmästä sodasta. Se on osa neuvostoliittolaista radiohäirintäasemaa. Sen avulla häirittiin läntisiä radioasemia ja yritettiin estää niiden kuuntelu Virossa ja lähialueilla.
Mitä on radiohäirintä? Radiohäirintä on radiolähetysten vastaanottamisen vaikeuttamiseksi tarkoitettua häirintää. Radiohäirinnällä pyritään estämään radiokuuntelijaa vastaanottamasta tiettyä radiolähetystä.
Radiohäirintää tehdään lähettämällä samalla taajuudella häiriöääntä, esim. kovaäänisen moottorin ääntä, syntetisaattorilla tehtyä surinaa, häiritsevää radio-ohjelmaa tai jopa kansanmusiikkia.
Wikipedia ketoo: ”Radiohäirintää käytetään muun muassa sodankäynnissä estämään vastustajaa käyttämästä radioviestintää joukkojen johtamisen välineenä. Rauhan aikana radiohäirinnällä voidaan esimerkiksi pyrkiä säilyttämään oma poliittinen uskottavuus estämällä häirinnän avulla oman maan kuuntelijoita vastaanottamasta opposition tai toisen valtion radiolähetyksiä”
Kylmän sodan aikana juuri tästä paikasta pyrittiin estämään Viroon ja Neuvostoliittoon suunnattujen venäjän- ja vironkielisten lyhytaaltolähetysten kuuntelu. Häirittäväksi joutuivat etenkin brittiläisen BBC:n, amerikkalaisen Voice of American (VOA), saksalaisen Deutsche Wellen (DW), amerikkalaisten Radio Free Europen (RFE) ja Radio Libertyn lähetykset.
Radio Vapaus ja Radio Vapaa Eurooppa?
Radio Vapaa Eurooppa (Radio Free Europe, RFE) ja Radio Vapaus (Radio Liberty, RL) on Yhdysvaltain kongressin rahoittama radio- ja viestintäorganisaatio. Wikipedia kertoo, että ”se lähettää ohjelmaa Itä- ja Kaakkois-Euroopassa, Venäjällä, Kaukasiassa, Lähi-idässä sekä Keski- ja Lounais-Aasiassa yhteensä 27 kielellä, ja sillä on yli 37,2 miljoonaa kuulijaa”.
Kylmän sodan aikana nämä kanavat lähettivät monilla keskiaalto- ja lyhytaaltotaajuuksilla ohjelmia eri puolille Neuvostoliittoa. Radio Vapaa Eurooppa lähetti mm. vironkielisiä lähetyksiä 1990-luvulle saakka.
Jotta riittävä kuuluvuus ympäri Neuvostoliittoa kyettiin takaamaan, oli Radio Free Europella ja Radio Libertyllä useita voimakkaita radioasemia. Filmidokumentissa ”The Most Incredible Challenge” esitellään Saksan Lampertheimin, Espanjan itärannikon Platja de Palsin ja Formosan (nyk. Taiwan) lähettimiä.
”This Is Radio Free Europe”-filmissä taas esitellään tiedonhankintaa, eli ”kommunistien radiolähetysten kuuntelemista”. Radio Free Europen läheti valtaosan ohjelmistaan Portugalin Gloriassa sijainneella lähettimellä.
Tallinnan häirintälähettimet
Empire of Noise -dokumentin mukaan kaikissa suurimmissa neuvostokaupungeissa oli lukuisia häirintälähettimiä. Oli paikallisia pikkulähettimiä kaupunkitaajamille ja isompia lähettimiä kokonaisen kaupungin, tai jopa maakunnan alueelle.
Russian Jammers-artikkelin mukaan Tallinnassa nämä suuremmat lähettimet oli sijoitettu Luha-kadun varrelle (Tallinnan teknillisen korkeakoulun taakse) ja Töötuse – Kopli-katujen risteykseen. Jälkimmäisessä on nykyään huoltoasema ja Rimi-ruokakauppa.
Luha-kadun varrella on ilmeisesti ollut kolme antennimastoa joiden välissä on roikkunut varsinaiset antennit. Mastoista kaksi on purettu. Ainut jäljelle jäänyt on nyt valjastettu puhelinoperaattorien käyttöön.
Tallinnassa radiohäirintää johdettiin Liikenneministeriön rakennuksen 3.kerroksesta, osoitteesta F. R. Kreutzwaldi 12. Ministeriön henkilöstö kuunteli tiettyjä ulkomaisia asemia neuvostovalmisteisilla Krot-M vastaanottimilla ja mikäli lähetyksiä kuului, annettiin siitä käsky häirintäasemalle. Tallinnan lisäksi häirintälähettimiä oli myös Pärnussa ja Tartossa.
Tallinnan häirintälähettimen masto
Tallinnan häirintälähettimet lienevät sijainneen Tallinnan Teknillisessä korkeakoulussa. Sieltä on ollut kaapeliyhteys naapurikortteliin, Luha-kadun antennimastoon. Katso paikkaa Google Mapsista ja tutustu ympäristöön.
Mastoa voi myös ihalla laivan kannelta Tallinnan satamasta saakka. Kuvassa tuo masto kohoaa korkeuksiin Viru Hotellin oikealla puolella nostuien takaa.
Tänään masto palvelee sananvapautta. Siinä on lukuisien puhelinoperaattorien laitteita.

Miltä radiohäirintä kuullostaa – kuuntele esimerkkejä
Radiohäirinnän eräitä klassikkoja lienee Neuvostoliiton, Moskovan Radion lähetykset Ylen radiolähetysten seassa jatkodoan aikana. Elokuussa 1941 taltioidussa lähetyksessä Neuvostoliiton propagandisti Armas Äikiä häiritsee Yleisradion toimittaja Jahvetin esitelmää ja muitakin Ylen ohjelmia. Jahvetti ylistää suomalaista työmiestä uskolliseksi ja järkkymättömäksi kuin maamme graniittipohja. Äikiä huikkaa väliin, ettei työmies kuitenkaan kannata ”Hitlerin hirmuvaltaa Suomessa”. Kuuntele Ylen sivuilta: Jahvetti torjui vihollispropagandaa radiossa
Kuuntele alta Radio Vapaa Euroopan häirintää Tsekkoslovakiassa vuonna 1976. Äänite on peräisin Radio Vapaa Euroopan sivuilta. Näytteissä kuullaan hyvin monipulisesti erilaista häiriöääniä. Jos kuulet häirinnän seasta morsetusta, olet ihan oikeassa. Häirintäasemilla oli oma morsetunnus, joka piti esittää säännöllisin välein. Aseman toimintaa valvottiin ja tarpeen tullen häirintätapaa muuttettiin.
Alla amerikkalaisen Voice of America-radioaseman jazz-ohjelmaa ja unkarinkielisen radio-ohjelman alkua. Radiohäirintä alkaa heti unkarinkielisen lähetyksen alussa. Tämä on Matti Asikaisen äänite 1960-luvun alusta. VOA Munich transmission: start of hungarian language program and radiojamming, recorder at early 60s.
Radio Free Europe, tunnusmelodia ja häirintäasemien kohinaa. Tämä on Raimo Mäkelän äänite 1980-luvulta.
Radiohäirintää (erilaisia häirintä-ääniä)
Lisätietoja:
- Empire of Noise (tv-dokumentti)
- How Listeners Thwarted Radio Jamming In Czechoslovakia
- Radio Silence: The Bulgarian Who Jammed RFE/RL During The Cold War
- http://www.radiojamming.puslapiai.lt/photo.htm
- BBC:n venäjänkielinen lähetys radiohäirinnän kourissa
- Radiojamming in Soviet Union and others East European countries (AntennaTop)
- Russian jammers