9.4 C
Helsinki
KotiDX-kuunteluMiltä kuulostavat revontulet?

Miltä kuulostavat revontulet?

Usko tai älä, mutta kaukaisten radioasemien kuuntelija voi kuulla vastaanottimestaan revontulien aiheuttamia ääniä. Selkeämmin niitä kuulee maapallon pohjoisen revontulialueen läpi kulkeneista radioaalloista.


MITÄ REVONTULET OVAT?

What are the odds that I can see overhead aurora from my location?
Revontuliovaali nyt – katso mitkä mahdollisuudet on nähdä revontulia

Revontulet ovat maapallon napa-alueilla näkyvä iltainen, öinen tai aamuvarhainen valoilmiö.

Auringosta virtaa jatkuvasti avaruuteen sähköisesti varattuja hiukkasia. Tätä hiukkasvirtaa kutsutaan aurinkotuuleksi. Maan ilmakehään iskeytyessään ne virittävät mm. happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja. Maan magneettikenttä periaatteessa estää hiukkasten pääsyn ilmakehään, mutta sieltä löytyy alueita, joista hiukkasia pääsee sisään.

Revontulet esiintyvät maapallon magneettisten napojen ympärillä. Tätä revontulille aktiivista aluetta kutsutaan revontuli-ovaaliksi. Revontulet näkyvät yleensä alkuillasta, noin kello 21.00 alkaen. Toinen revontulille sopiva aika on keskiyön läheisyydessä.

REVONTULET KESKI- TAI LYHYTAALTORADIOSSA

Radioaalloista etenkin keski- ja lyhytaallot etenevät usean sadan kilometrin korkeudella maapallon pinnasta. Aallot pomppivat maapinnan ja ionosfäärin välillä, ja etenevät näin pitkiäkin matkoja – jopa maapallon toiselle puolelle saakka.

Ne aallot jotka kulkevat revontuli-ovaalin lävitse saavat kyytipojakseen annoksen revontulta. Revontulien vaikutus kuuluu radiosta äänen (puhe tai musiikki) outona ”kuplimisena”, outona värinänä ja monena muuna kummallisena.

Radioamatöörien havainnot puhuvat siitä, että revontulivyöhyke kykenee ”taivuttamaan” radioaaltoja. Normaalisti revontulivyöhykkeen lävitse kulkevat signaalit voivat myös edetä revontulivyöhykkeen reunoja pitkin.

Tämä tarkoittaisi sitä, että revontulille aktiivisina aikoina pohjois-amerikkalaisten keskiaaltoasemien signaalit voisivat kuulua lännestä ja Kauko-Idän sekä Japanin asemien kuuluvuus idästä tai jopa etelämpää.

Erityisesti huomattavaa on se, että mitä voimakkaampi maapallon magneettinen myrsky (revontulet) on, sitä suuremmaksi ja täten etelämmäksi revontulivyöhyke laajenee. Yllättäviä asemia voi siis kuulua mistä suunnasta ja milloin tahansa.

Ääninäytteitä

Signaali katoaa revontuliovaalin sisälle. Tässä jazz-musiikkia soittavan norjalaisaseman kuuluvuus heikkenee hetkeksi (äänessä 10 – 40 sek) lähes olemattomiin kun revontulihäiriöt alkavat. Herkkäkorvaisimmat voivat kuulla samalla kanavalla toimivan arabiaseman (Arabiemiirikunta) lähettämää musiikkia.

Revontulivyöhykkeen läpi kulkenee amerikkalaisaseman ”rauhatonta ja pumppaavaa” signaalia.

Suosituimmat